Mădălina CHIŢU
572 vizualizări 1 feb 2015

Respiraţia şi controlul respiraţiei reprezintă cele mai uşoare metode de a ne îmbunătăţi capacitatea mentală şi sănătatea fizică, afirmă doctorii şi psihologii. O respiraţie înceată, profundă şi consistentă pare a avea rezultate benefice în tratarea migrenelor, a durerilor de orice fel, a sindromului intestinului iritabil şi a tulburărilor de anxiete, notează The Wall Street Journal.

”Dacă te antrenezi să respiri un pic mai încet decât în mod normal atunci vei avea parte de beneficii pe termen lung”, a declarat Murali Doraiswamy, profesor de psihiatrie de la Centrul Medical Universitar Duke din Durham, SUA.

Respiraţia profundă activează un răspuns de relaxare. ”Ajută la scăderea inflamaţiilor, la îmbunătăţirea activităţi cardiovasculare, stimulează sistemul imunitar şi poate chiar prelungi viaţa”, mai spune prof. Doraiswamy.

Pentru a contribui la însuşirea obiceiului de a respira sănătos, a fost lansată, în San Francisco, o nouă tehnologie care analizează felul în care respirăm şi care la final arată dacă suntem prea încordaţi sau anxioşi. Dispozitivul costă 150 de dolari şi este cumpărat în special de persoanele care petrec prea mult în faţa calculatorului. Asta pentru că studiile de specialitate au arătat că angajaţii care folosesc calculatorul au tendinţa de a-şi ţine respiraţia mai des decât cele care desfăşoară alte activităţi.   

Citește și: