Mădălina CHIŢU
3360 vizualizări 12 iun 2012

Dieta Atkins, cu ajutorul căreia Renée Zellweger, Jennifer Aniston şi Madonna au reuşit să slăbească, pare să predispună la apariţia bolilor de inimă, arată un studiu suedez realizat pe parcursul a 24 de ani. Regimul care a atins apogeul în anii ’90, mai ales în rândul vedetelor de la Hollywood, creşte nivelul colesterolului „rău” din sânge, fapt ce determină apariţia bolilor cardiovasculare.

Savanţii de la Universitatea dun Umea, coordonaţi de profesorul Ingegerd Johansson, au observat că un regim bazat pe un conţinut scăzut de carbohidraţi, principiu întâlnit şi în dieta Atkins, duce la creşterea nivelului de colesterol, notează Daily Mail. „Reducerea carbohidraţilor din dietă şi introducerea grăsimilor accelerează procesul de slăbire, dar rezultatele obţinute sunt unele pe termen scurt. Pentru ca rezultatele obţinute să se păstreze, persoanele care ţin o astfel de dietă trebuie să o urmeze pe termen lung, fapt ce duce la creşterea colesterolului, factor care determină apariţia bolilor de inimă”, a spus prof. Ingegerd Johansson.

Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii suedezi anu analizat 140.000 de fişe medicale ale unor pacienţi, care cuprindeau diferite analize, care au fost făcute în intervalul 1986 – 2010. Datele au aratătat o creştere a nivelului de colesterol în perioada anilor ’90, atunci când dieta Atkins era la mare căutare. În plus, s-a mai constat că eliminarea carbohidraţilor şi introducerea grăsimilor în dieta zilnică creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

În plus, medicii nutriţionişti spun că persoanele care apelează la dieta Atkins pentru a slăbi prezintă un risc crescut de a acuza tot mai des stări de oboseală, de ameţeli şi greaţă. Urmarea acestei cure de slăbire mai poate duce la apariţia  tulburărilor de metabolism, boli de ficat, rinichi şi ale vaselor de sânge.

Studiile precedente care au analizat efectele regimul Atkins au arătat că adoptarea acestei diete poate duce la apariţia osteoporozei, iar femeile care ţin această cură rămân mai greu însărcinate, pentru că proteinele în exces afectează sistemul reproducător.

Regimul Atkins a fost publicată în 1972 de cardiologul american Robert Atkins, iar în anul 1992 a fost lansată noua dieta Atkins, care s-a bucurat de un succes enorm. Principiile dietei Atkins arată că, pentru a slăbi, trebuie să mâncăm mai multe grăsimi şi mai puţini carbohidraţi.  

Citește și: