2221 vizualizări 9 nov 2017

Potrivit unui grup de experţi în analiza discursului, atunci când cineva este stresat, acea persoană va folosi de mai multe ori cuvintele „foarte”, „atât de...” sau „într-adevăr”. 

De asemenea, aceste persoane vorbesc mai puţin, au descoperit cercetătorii. 

Publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, în cadrul studiului au fost examinate modelele de discurs ale 143 de voluntari, fiecare dintre aceştia purtând un reportofon pe care erau nevoiţi să îl pornească o dată la câteva minute timp de două zile. 

Matthias Mehl, psiholog la Universitatea din Arizona, a transcris şi a studiat înregistrările, ascultând în principal cuvintele şi expresiile cu caracter repetitiv. L-au interesat, în special, pronumele şi adjectivele folosite. 

„De sine stătătoare, ele nu au niciun înţeles, însă ele clarifică ceea ce se întâmplă”, a explicat Mehl. 

Ulterior, psihologul a analizat, alături de alţi specialişti, nivelul de stres psihologic al participanţilor, uitându-se cu atenţie la felul în care se modifică genele lor din celulele albe ale sângelui. 

Pe lângă faptul că participanţii stresaţi erau predispuşi folosirii adverbelor, cercetătorii arată că aceştia sunt mai puţin predispuşi la folosirea pronumelor la persoana a treia plural, cum ar fi „ei” sau „al lor”. Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că oamenii tind să se concentreze asupra propriilor persoane atunci când se simt sub presiune, mai degrabă decât să se gândească la cei din jurul lor. 

Specialiştii concluzionează că modelul de discurs este un indicator mult mai bun al nivelului de stres decât o mărturisire a persoanei în cauză. 

Citește și: