Simona TUDORACHE
6490 vizualizări 13 apr 2017

Tulburarea  bipolară debutează între 25 şi 45 de ani, mai rar poate începe înaintea vârstei de 20 de ani sau după 50 de ani. ,,Episoadele mixte sunt mai des întâlnite la persoanele care au dezvoltat tulburarea bipolară la o vârstă fragedă, în special în timpul adolescenţei. ,,Persoanele care manifestă episoade mixte experimentează mania şi depresia în acelaşi timp, acest lucru ducând la un comportament imprevizibil.

Originea tulburărilor maniaco-depresive nu este cunoscută cu certitudine. Deşi unele studii înaintează ipoteza unei origini genetice, specialiştii nu sunt în totalitate siguri de cauzele tulburării bipolare. Teoria principala arată că substanţele chimice din creier fluctuează anormal. Atunci când nivelurile anumitor substanţe devin prea mari, persoana dezoltă stările maniacale, atunci când nivelurile sunt scăzute, aceasta experimenteaza depresia’’, subliniază psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Semne de întrebare care indica necesitatea consultarii unui specialist:
 

  1. Stări depresive ;
  2. Dificultati de concentrare;
  3. Cresterea nivelului de irascibilitate;
  4. O bună dispozitie în neconcordanţă cu contextual;
  5. Rapiditate în vorbire;
  6. Sare de la o idee la alta făra a finaliza niciuna
  7. Un somn insuficient, deşi persoana este plină de energie;
  8. Dificultate în a indeplini sarcini uşoare;
  9. Angajarea în proiecte pentru care nu deţine nicio expertiză;
  10. Angajarea in activitati cu risc crescut;

De multe ori, evenimentele stresante şi abuzul de droguri pot declanşa ciclul stărilor contradictorii. ,,În prezent, tulburarea bipolară este considerată mai mult o tulburare de dispoziţie, având în vedere că, în afara unui episod de criză, persoanele au în restul timpului o funcţionalitate firească.

Deşi în limbajul curent cuvântul ”maniacal” este utilizat pentru tendinţa exagerată către ordine, în situaţia tulburării bipolare, dispoziţia unei persoane maniace se manifestă în sensul unei exaltări exagerate. Manifestările includ: o stare de agitaţie, iritare sau chiar furie, un nivel ridicat de energie, vorbit mult mai mult şi mai rapid decât de obicei, o stimă de sine exagerată (pâna la idei de grandoare), probleme de concentrare (sare de la o idee la alta), scăderea nevoii de somn (sub trei ore pe noapte, deşi persoana respectiva spune că se simte odihnită), angajarea în foarte multe activităţi, fără finalizarea niciuneia, angajarea în activităţi care ar putea avea consecinţe negative (cheltuit irational, comportament sexual riscant, abuz de substanţe (alcool şi droguri)’’, mai spune Laura Maria Cojocaru.

De multe ori, tulburarea bipolară  poate fi confundată cu depresia, anxietatea, cu reacţiiile la consumul de substanţe halucinogene sau cu sindromul obsesiv-compulsiv. ,,În cazul tulburării bipolare, nu putem vorbi de o vindecare efectivă, ci mai mult de controlul bolii. Consecinţele profesionale, familiale şi sociale ale acestui tip de tulburare impun un tratament concret pentru a asigura o bună integrare socială, familială şi o stare de echilibru personal’’, adaugă psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

 

 

Citește și: