2527 vizualizări 19 dec 2016

Pe scurt, durerile de spate apar în urma unui dezechilibru între ceea ce îi ceri corpului să facă şi ceea ce poate el. În general, există un cumul de cauze, ne referim la: stilul de viaţă staţionar, regimul alimentar, fumatul. În plus, trebuie să luăm în calcul faptul că, deşi organismul nostru are nevoie să stea în două picioare, nu avem, de cele mai multe ori, structura musculară care să susţină gravitaţia.

Astfel, rezultatele se traduc în uzarea coloanei vertebrale, proces care, în timp, generează dureri. Acesta este un aspect al problemei, care afectează mare parte din populaţie. În prezent, din punct de vedere statistic, 6 din 10 adulţi cu vârsta de peste 65 ani, aleşi aleator, fără simptome, la un examen de RMN au hernii de disc!

La  cealaltă extremă se situează cei care îşi suprasolicită organismul prin practicarea diverselor sporturi (de exemplu alergare pe distanţe lungi) fără să aibă o fundaţie musculară care să susţină efortul depus. Veriga cea mai slabă cedează, iar în acest caz este vorba de coloana vertebrală (la care se pot adauga probleme la genunchi, articulaţia coxoemurală şi altele)'', spune dr. în terapia dureri Ovidiu Palea, de la centrul Provita, pentru Gândul

De ce se accentuează durerile la frig? Din cauza structurii musculare deficitare muşchiul nu are o dinamică normală, nu poate prelua stresul mecanic cauzat de temperaturile scăzute. Ca urmare, descărcarea are loc pe structura spinală, accentuând problemele existente'', adaugă specialistul.

Primul pas şi cel mai important este diagnosticarea corectă a cauzei. Tratamentul poate varia, în principal contează gravitatea afecţiunii.

Dacă depistăm cauza, indicaţia principală este kinetoterapia. Acesta trebuie efectuată regulat, pe o anumită perioadă de timp (inclusiv după dispariţia durerii) şi schimbarea stilului de viaţă.

Însă pacienţii dispun rareori de disciplină şi nu îşi asumă o astfel de abordare,  care necesită multă voinţă şi mult efort. De aceea, de cele mai multe ori, se ajunge la tratamentul simptomatic - de la antinflamatoare, pâna la intervenţii sau operaţii, toate acestea tratează doar simptomul, nu cauza, care se află la rădacina durerii de spate'',  precizează medicul Ovidiu Palea.

 

 

 

 

Citește și: