1720 vizualizări 14 nov 2017

O treime din populaţia României fumează, cei mai mulţi dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, au studii superioare, venituri mari şi locuiesc în mediul urban, arată un studiu realizat, anul acesta, în România, la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun.

Mai mult de atât, potrivit aceluiaşi studiu, numărul tigărilor fumate creşte o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de ţigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 şi 45 de ani.

Ceea ce majoritatea fumătorilor ştiu, dar ignoră, este că ţigările nu sunt doar tutun şi hârtie. În timpul procesului de fabricaţie, se adaugă un întreg cocktail de substanţe chimice. Cu fiecare ţigară, o persoană va inhala substanţe nocive, inclusiv:

• Nicotină. Aceasta este substanţa care stimulează creierul şi provoacă dependenţa. Dacă o persoană fumează în mod regulat, abstinenţa poate prezenta efecte neplăcute. Simptomele pot include pofte intense, anxietate crescută, iritabilitate şi dureri de cap.
• Gudron - este reziduul care este depozitat în plămâni. De aici, acesta intră în sânge şi se duce în alte părţi ale corpului. Gudronul conţine peste 4000 de substanţe chimice, peste 50 de cancerigeni, dar şi alte otrăvuri. Acesta este motivul pentru care fumatul este considerat una dintre cele mai mari cauze ale bolilor.
• Monoxid de carbon. Acest gaz afectează cât de mult oxigen poate transporta sângele în corp. Ca urmare, fumatul împiedică organismul să obţină oxigenul necesar pentru a funcţiona fără probleme. Fumatul poate conduce la dificultăţi de respiraţie, nivel scăzut de energie şi circulaţie slabă.

Citeşte continuarea pe Descoperă!

Citește și: