Roxana Din
424 vizualizări 14 iun 2019

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a declarat, vineri, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, că medicii rămân neputincioşi în faţa nevoii pacienţilor dacă oamenii nu se mobilizează în vederea donării.

„Necesarul în Bucureşti este în jur de 500-600 de componente pe zi pentru că noi sângele îl prelucrăm şi facem din el mai multe componente în funcţie de nevoile pacienţilor din spitale. Într-o zi obişnuită donează în jur de 200-250 de donatori. Ei vin mai mulţi însă mai sunbt triaţi şi restricţionaţi de la donare”, a declarat Doina Goşa.

Ea a spus că numărul pungilor de sânge rămase în scopul procesării pentru alte componente care să acopere nevoile pacienţilor este insuficient. Doina Goşa a precizat că alte probleme majore cu care centrul se confruntă sunt numărul mic al donatorilor de trombocite, dar şi al celor cu grupe rare de sânge şi cu RH negativ. „Râmân în jur de 250 de pungi de sânge pe care noi le procesăm însă din păcate nu este suficient. Avem probleme în ceea ce priveşte trombocitele pentru că noi le recoltăm şi le facem de la donatorul care vine în mod constant la donare şi în felul acesta numărul donatorilor de trombocite este mai scăzut decât numărul general al donatorilor. De la donatorul nou nu facem trombocite”, informează directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Conform sursei citate, importanţa educării oamenilor în sensul donării constante trebuie să reprezinte o prioritate, întrucât în timp ce numărul donatorilor scade, cel al pacienţilor care au nevoie de sânge se păstrează constant.

„Ceea ce este foarte important este că oamenii trebuie să vină constant să doneze sânge şi un alt mesaj pe care l-aş transmite este acela că în lunile iulie şi august, din păcate, numărul donatorilor de sânge scade, iar numărul pacienţilor nu scade rămâne acelaşi şi nevoia este aceeaşi. De aceea i-a ruga pe bucureşteni înainte de a pleca în concediu să treacă pe la noi să lase o pungă de sânge”, a conchis Doina Goşa.

Vineri, la Centrul de Transfuzii Bucuresti a avut loc evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a donatorilor de sânge desfăşurat sub sloganul ,,Sânge sigur pentru toţi”.

Sorina Pintea a precizat, prin intermediul unui mesaj transmis de la Luxemburg, unde se află pentru a conduce Reuniunea Formală a miniştrilor Sănătăţii în cadrul Consiliului UE, în mandatul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, că trebuie subliniată importanţa Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge în vederea conştientizării necesităţii donării de sange. Ea a mai spus şi că le mulţumeşte donatorilor pentru gestul lor „care face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă”.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Tănase

 

Citește și: