Departamentul Social - Mediafax
1191 vizualizări 8 sep 2018

UNICEF a pregătit o pagină pe site-ul oficial, în care publică aspectele-cheie privind vaccinarea, singura soluţie pentru stoparea epidemiei de rujeolă care afectează România din februarie 2016. De atunci, peste 15.000 de români au contractat boala, dintre care 59 au murit. Majoritatea cazurilor mortale sunt copii mai mici de un an.

Vaccinarea este singura soluţie recomandată de medici pentru prevenirea răspândirii bolii. Faţă de rata de acoperire vaccinală de 95%, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru o protecţie naţională adecvată, România a atins doar un procent de 81%. ”Sunt necesare două doze din vaccinul ROR pentru a proteja populaţia împotriva actualei epidemii şi pentru a preveni viitoare epidemii,” se menţionează pe site-ul UNICEF. Fără o campanie intensivă de informare a populaţiei, epidemia nu poate fi stopată. Ministerul Sănătăţii a lansat un site dedicat vaccinurilor, în care există toate informaţiile necesare pentru cei sceptici faţă de importanţa acestora.

Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere al costurilor şi pot preveni boli mortale. Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) este folosit de 45 de ani în peste 100 de ţări din lume. Peste 500 de milioane de doze au fost administrate în această perioadă. Numai între anii 2000 şi 2015, vaccinarea a prevenit peste 20 de milioane de decese. Înaintea introducerii vaccinului, peste 90% din populaţie contracta boala până la vârsta de 10 ani.

În cazurile în care copiii supravieţuiesc rujeolei, urmările bolii îi afectează pentru toată viaţa.

Prevenirea bolii prin vaccinuri gratuite este mult mai eficientă şi din punct de vedere economic decât tratarea acesteia.

Pentru stoparea actualei epidemii de rujeolă din România, UNICEF şi Ministerul Sănătăţii organizează campanii de informare a populaţiei.

”Bazat pe rezultatele unui proiect pilot implementat în judeţul Bacău, prin care se oferă servicii integrate pentru copii, UNICEF dezvoltă un curriculum şi pregăteşte echipe de profesionişti locali, care asigură servicii sanitare la nivelul comunităţii,” se arată într-un comunicat al organizaţiei. ”Aceste echipe includ asistente, mediatori sanitari, medici de familie şi asistenţi sociali care fac vizite la domiciliu, vaccinează copiii şi discută cu aceştia şi cu familiile lor despre aspecte legate de sănătate.”

 

Citește și: