Mădălina CHIŢU
667 vizualizări 21 apr 2015

Cum te simţi după ce ai mâncat pâine sau paste? Dacă răspunsul este că te încearcă un sentiment de vinovăţie, atunci află că nu eşti singura. Un studiu recent, realizat în Marea Britanie, arată că jumătate dintre femeile care mănâncă carbohidraţi se simt vinovate, iar una din zece admite că includerea acestor nutrienţi în meniu le creează sentimentul de vinovăţie întreaga zi, scrie Daily Mail.

De-a lungul timpului aceşti nutienţi au fost consideraţi ca fiind chiar indispensabili din meniul zilnic, deoarece aceştia reprezintă o sursă de energie pentru organism. Dar, în ultimii ani, carbohidraţii au fost consideraţi ca fiind responsabili de apariţia obezităţii, a diabetului de tip 2, a cancerului şi a demenţei. 

Mulţi dintre noi înceracă chiar să reducă la minim aportul zilnic de carbohidraţi, adoptând diete precum regimul Paleo, care presupune consumul de peşte, ouă, pui, curcan, fructe de orice fel, seminţe şi legume crescute în mod natural, fără îngrăşăminte şi altţi aditivi care le pot modifica structura, o dietă bazată pe alimentele ce erau la îndemâna strămoşilor noştri acum mai bine de 40.000 de ani. Dietă din care cerealele erau excluse.

Excluderea carbohidraţilor a fost susţinută inclusv de o serie de doctori şi nutriţionişti, dar şi de o parte din vedetele de la Hollywood, precum Gwyneth Paltrow. În plus, s-a împământenit faptul că carbohidraţii procesaţi, precum pâinea albă sau pastele, contribuie la luarea în greutatea şi sunt asociaţi ci diferite boli, iar în aceste condiţii au fost excluse din dietă inclusiv carbohidraţi necesari organismului.

Excluderea acestora definitiv din meniu este nesustenabilă şi îi determină pe oameni să facă asocieri nesănătaose între alimente. Experţii citaţi de Daily Mail spun că există şi carbohidraţi care te ajută să slăbeşti. Important este să optezi pentru carbodidraţii buni.

”Carbohidraţii sunt văzuţi de majoritatea ca fiind mâncarea ‚diavolului’, dar dieteticienii ţi-ar spune că aceştia sunt esenţiali organismului şi fac parte dintr-o dietă echilibrată. Carbohidraţii ar trebui să se regăsească până la o treime din meniul nostru”, a spus Helen Bond, purtătorul de cuvânt al British Dietetic Association.

Aceasta completează că aceşti nutrienţi sunt consideraţi ca fiind un fel de combustibil pentru organism. ”Dacă renunţăm la ei putem să ne confruntăm cu dureri de cap, stări de oboseală şi letargie. Nu vei mai fi în stare să ai acelaşi rezultate în cazul activităţilor sportive. Îţi va fi afectată şi nivelul de concentrare, asta pentru că aceşti nutrienţi îţi ‘alimentează’ şi creierul”, a mai spus  Helen Bond.

Ovăzul, orezul şi grâul, principalele surse de carbohidraţi care asigură organismului şi alţi nutrienţi necesari printre care se numără fibrele şi vitamina B. Problema în cazul carbohidraţilor apare în momentul în care sunt procesaţi, proces la care se adaugă şi zahăr şi grăsimi. Astfel, carbohidraţii care fac rău sunt biscuiţii, dulciurile, chipsurile.

Pe lista carbohidraţilor buni se află: cerealele integrale, pâinea integrală, fructele, legumele, orezul brun, turtele şi biscuiţii de ovăz, orzul, fasolea, lintea şi cartofii.

Citește și: