Mădălina CHIŢU
2863 vizualizări 22 ian 2015

Statistic vorbind, între 8 şi 12% dintre noi ne vom confrunta cu o perioadă de depresie până la sfârşitul anului în curs. Dar cei mai mulţi dintre noi nu vom fi niciodată diagnosticaţi cu această boală, notează The Guardian.

”Mă amuz de fiecare dată când îmi amintesc cât de mult mi-a luat să îmi dau seama că sufăr de depresie. Tată meu era bipolar, iar sora mea fusese diagnosticată cu depresie în urmă cu mai bine de un deceniu, deci se presupune că ar fi trebuit să ştiu care sunt semnele. Dar a fost nevoie de un prieten insistent care să mă convingă că proasta mea dispoziţie, oboseala constantă, lipsa apetitului şi incapacitatea de concentrare erau semne ale aceluiaşi lucru şi că aveam nevoie de ajutor”, scrie jurnalistul de la The Guardian.

În ciuda faptului că a crescut conştientizarea faţă de problemele mintale, oamenii pot trăi cu o parte din simptome fără ca niciodată să realizeze faptul că sunt deprimaţi – aşa cum mi s-a întâmplat şi mie în urmă cu câteva luni.

”Majoritatea pacienţilor mei au fost surprinşi şi chiar şocaţi când le-am spus că suferă de depresie. Credeau că e vorba de altceva. Dacă aveau o lipsă de energie sau dacă erau obosiţi, aveau impresia că făceau prea multe”, a declarat psihologul Angela Adams.

Specialista afirmă că majoritatea dintre noi pur şi simplu nu înţeleg cum arată depresia. ”Oamenii pur şi simplu nu pot înţelege că dacă suferi de depresie poţi funcţiona în continuare. Mulţi oameni au impresia că dacă suferă de depresie trebuie să îşi dea demisia şi aşa mai departe, dar cei mai mulţi continuă să meargă la muncă, continuă să funcţioneze dar într-un mod foarte diferit. Nu trebuie să ai gânduri suicidale ca să fii deprimat. Poţi să fii un deprimat clinic şi să gândeşti că ăsta este modul tău de a trăi.

Angel Adams spune că proasta dispoziţie, lipsa apetitului atât alimentar, cât şi sexual, insomnia şi problemele cu memoria sunt simptomele adesea întâlnite în rândul persoanelor deprimate.

Citește și: