Alexandra Mortu
34479 vizualizări 18 sep 2019

În primul raport al organizaţiei se precizează faptul că la nivel internaţional nu suntem pregătiţiţi să facem faţă unor pandemii sau epidemii majore, iar dacă acestea ar fi declanşate s-ar crea un haos social total.

„Potrivit analizei noastre, bazată pe mai multe surse, lumea este foarte slab pregătită pentru aşa ceva”, a declarat un membru din conducere şi director Academiei Naţionale de Medicină din Statele Unite ale Americii.

The Global Preparedness Monitoring Board a fost creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială drept o organizaţie independentă a cărui scop este monitorizarea pregătirilor pentru eventualele pandemii şi epidemii.

Organizaţia a fost creată datorită modului în care au funcţionat lucrurile în timpul epidemiei de Ebola care a avut loc în vestul Africi, în 2014-2015.

Cercetătorii au analizat modul în care o boală care poate fi transmisă prin aer - spre exemplu, gripa - se poate răspândi în jurul lumii.

Se pare că o boală letală, precum gripa spaniolă, s-ar putea răspândi în jurul lumii, mai ales prin intermediul traficului aerian, în mai puţin de 36 de ore şi ar putea omorî mai multe de 50 de milioane de oameni.

„În plus faţă de nivelul tragic al mortalităţii, o asemenea pandemie ar cauza panică, ar destabiliza securitatea naţională şi ar avea un impact global la nivelul economiei şi al comerţului”, potrivit raportului întocmit de Global Preparedness Monitoring.

În această primăvară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis un semnal de alarmă în ceea ce priveşte o viitoare epidemie de gripă.

„Întrebarea este nu dacă vom avea o nouă pandemie, ci când”, a declarat directorul geneal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un alt raport în care s-a estimat impactul economic ăe care l-ar avea la nivel global o epidemie de gripă spaniolă. Se pare că suma se ridică la 500 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 0,6 % din venitul global.

Încă un aspect important din raportul publicat este faptul că foarte multe ţări nu ar putea face faţă unei astfel de epidemii. În primul rând, ar realiza destul de târziu că e vorba de o epidemie iar sistemul naţional de sănătate nu i-ar putea face faţă pentru că nu ar avea medicamentele necesare pentru contracararea acesteia. De asemenea, multe ţări nici nu ar avea resursele financiare necesare pentru o intervenţie majoră.

Primul pas într-o astfel de situaţie ar fi ca ţările să îşi analizeze din timp capacitatea de a face faţă unei astfel de situaţii, de a-şi identifica punctele slabe. 

Zilele trecute a avut loc o explozie la un laborator din Rusia. Cunoscut sub numele de „Vector”, acesta este unul dintre cele două din Rusia în care sunt mostre ale unor virusuri extrem de periculoase, precum Ebola şi variola, transmite The Guardian

Citeşte continuarea...

 

Citește și: