Daniela Timofti
7304 vizualizări 5 feb 2019

Vreme de un an, un italian care pretindea că este medic de chirurgie plastică a operat zeci de pacienţi în mai multe clinici din Bucureşti, sub nume fals şi fără a avea nici un fel de studii medicale, dezvăluie Libertatea. Pretinzând că se numeşte Matthew Mode, individul a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige şi MH Medical Group din Bucureşti. În realitate, bărbatul este Matteo Politi şi e un italian din Veneţia, cu doar 8 clase. În 2011, el a fost condamnat la un an şi jumătate închisoare cu suspendare în Italia, pentru fapte similare. Timp de mai mulţi ani, profitând că că are acelaşi nume de familie ca un reputat cardiolog din Modena, Politi lucrase ca medic.

În România, ”Matthew Mode” a pretins că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital şi la The Johns Hopkins University School of Medicine, una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA. În ralitate, italianul nu a lucrat niciodată legal decât ca valet de parcare.

#DrMatthewMode e întotdeauna pregătit să rezolve şi cele mai dificile cazuri!”, îşi făcea reclamă italianul pe Facebook, adăugând o serie de hashtag-uri care să ademenească potenţiali clienţi: #plasticsurgery#plasticsurgeon #surgeon #beauty #cosmeticsurgery #surgery #aesthetics #doctor #friend #trust #pro #instagram #plastic #chirurgieplastica #doctorchirurg #chirurgestetician #operatie #operatieestetica #estetic #schimbare #makeover #schimbare #incredere #profesionist #lifechanger

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Asistentele au observat că Matthew Mode nu ştia nici măcar cum să se spele corect pe mâini înainte de operaţie. El a păcălit un spital că a luat avizul de la Ministerul Sănătăţii, urmând să îl aducă şi pe cel de la Colegiul Medicilor, care nu ar fi fost eliberat din cauza aglomeraţiei. Ceea ce - să recunoaştem - este un motiv perfect plauzibil în România.

Matteo Politi a fost subiectul ştirilor în presa italiană din 2010. ”Hoţul de identitate a devenit doctor cu opt clase. A clonat viaţa unui doctor adevărat, a batjocorit pacienţii şi spitalele timp de doi ani”, era titlul unui articol al publicaţiei La Stampa.

Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi publicaţia Nuova Venezia

”#DrMatthewMode este genul de chirurg cu care poţi ieşi la un cico după ce ţi s-a vindecat operaţia :) Sună acum la 0799...... pentru a face o programare la doctorul care este gata să îţi schimbe viaţa în bine!”, îşi făcea reclamă italianul în alt mesaj, urmat de acelaşi şir de hashtag-uri.

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Ministrul Sănătăţii a aflat din presă de falsul medicului şi nu înţelege cum de a fost posibil ca italianul să profeseze ca medic fără ca nimeni să nu-i ceară vreo diplomă.

"Eu am aflat în această dimineaţă, din presă. Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii nu a dat echivalarea acelei diplome. Fără acea echivalare, nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcţia de Sănătăte Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat. Eu am aflat din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect.

Un medic este angajat într-un spital, public sau privat, nu contează, pe baza unor documente, printre care şi certificatul de liberă practică, diploma echivalată. Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă, ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătăţii, Centrul de Resurse Umane trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente, trimite la Ministerul Sănătăţii, cu această echivalare, cu codul de parafă. Cei care l-au angajat l-au angajat ilegal, dar şi aici va trebui să vedem,” explică Pintea.

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă.

"Vrem să vedem cum a operat. (...) Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătăţii a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocaţială, o doamnă avocat, am înţeles şi pentru că nu avea toate documentele, nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei."

Ministrul Sănătăţii nu ştie câţi pacienţi a operat respectivul bărbat sau în ce clinici şi-a desfăşurat ilegal activitatea.

"Sunt şi alte ţări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri referitor la ceea ce spuneam despre faptul că şi sistemul public şi sistemul privat trebuie să aibă aceleaşi reguli de funcţionare, de organizare, de raportare, mai ales pentru că da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă. Dar parafa nu este suficientă să te poţi angaja într-un spital, asta încerc să spun. Sunt mai multe documente. Public sau privat. Modalitatea de concurs diferă, pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinţi la angajare sunt identice", a mai spus Sorina Pintea.

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Colegiul Medicilor din România transmite că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre şi a sesizat deja organele de urmărire penală.

"Colegiul Medicilor din România reafirmă faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre. Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO şi MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România şi de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume," arată Colegiul Medicilor din România, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

"Una dintre condiţiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obţinerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România."

Pagina de Facebook a falsului medic chirurg italian

Grupul Monza se declară parte lezată referitor la cazul falsului chirurg italian descoperit în România şi a iniţiat demersurile judiciare împotriva lui Matteo Politi.

“Grupul Monza România anunţă că există toată deschiderea din partea instituţiei, în legătură cu investigaţia care îl priveşte pe Matteo Politi. Grupul Monza se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi”, se arată într-un comunicat oficial.

Sursa citată informează că Matteo Politi, chirurgul fals italian descoperit în România, a solicitat o singură colaborare cu Grupul Monza, în decembrie 2018, pentru o intervenţie chirugicală pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultaţie preoperatorie într-o altă instituţie medicală.

“Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi. Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituţiile implicate în ancheta referitoare acestui caz,” potrivit sursei citate.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fspitalulmonza%2Fposts%2F2458433810898535&width=500

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis un dosar penal in rem, în urma plângerii Colegiului Medicilor din Bucureşti. Ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.

Italianul mai are un dosar penal în România, deschis pentru înşelăciune, după ce a păgubit două persoane, pretinzând că ar fi proprietarul unei clinici private şi le poate închiria un spaţiu în cadrul unităţii. După ce i-au plătit o sumă de bani drept garanţie pentru închiriere şi şi-au dat seama că au fost păcăliţi, păgubiţii au depus o plângere la Secţia 4 Poliţie, pe data de 20 noiembrie 2018.

Foto: Hepta

Citește și: