Florin Jinga
3209 vizualizări 30 aug 2018

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham au folosit şoareci şi au urmărit sănătatea puilor.

Şoarecii alimentaţi cu diete care conţineau doar jumătate din cantitatea recomandată de proteine aveau sperma şi lichidul seminal de calitate inferioară.

Puii lor au fost mai graşi şi au prezentat semne de diabet de tip 2 atunci când au fost echivalentele umane de 30 de ani, au descoperit cercetătorii în cadrul studiului.

Cercetătorii spun că acest lucru are loc din cauza faptului că un dezechilibru alimentar al proteinelor afectează calitatea ADN-ului transmis de la tată la copil.

Cu toate acestea, echipa de la Universitatea din Nottingham rămân nehotărâţi în privinţa modului în care lipsa nutrienţilor, găsită în carne şi linte, poate slăbi calitatea spermei.

O serie de studii au arătat că sperma de la bărbaţii supraponderali, fumători sau consumatori de băuturi alcoolice este de o calitate inferioară.

Cu toate acestea, alte studii s-au axat mai mult asupra impactului pe care unii factori, cum ar fi stilul de viaţă, îl au asupra sănătăţii pe termen lung a urmaşilor tatălui.

Cercetătorii, conduşi de Dr. Adam Watkins, au hrănit şoarecii masculi cu un regim care a fost constituit fie din proteine de 18%, fie de 9%.

Instrucţiunile din Marea Britanie şi SUA îi îndeamnă pe adulţi ca aproximativ 20% din consumul lor zilnic de calorii să provină din proteine.

Probele de spermatozoizi au fost colectate de la şoarecii masculi morţi, astfel încât oamenii de ştiinţă să poată analiza diferenţa dintre cele două grupuri.

Rozătoarele din regimul cărora lipsea o cantitate suficientă de proteine au produs sperma mai neproductivă, potrivit dr. Watkins.

Sperma lor a avut mai puţine etichete chimice pe ADN-ul lor care reglementează expresia genelor, în comparaţie cu şoarecii hrăniţi cu un regim normal.

Dr. Watkins a spus că: „Este bine înţeles faptul că ceea ce mama mănâncă in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea şi sănătatea copilului. Ca atare, există o mulţime de informaţii disponibile femeilor care doresc să rămână însărcinate cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos şi a unor alegeri alimentare bune atât pentru propria sănătate, cât şi pentru copilul lor. Interesant este faptul că pentru tată există puţine sfaturi. Cercetările noastre arată că în momentul conceperii, dieta şi bunăstarea tatălui influenţează creşterea pe termen lung şi sănătatea metabolică a descendenţilor săi ”.

Profesorul Kevin Sinclair, implicat în studiu, a declarat: „Este important să recunoaştem că sperma contribuie la mai mult de jumătate din genele care alcătuiesc un copil. În timpul concepţiei naturale, sperma depusă în tractul reproductiv feminin este scăldată în plasma seminală, care poate influenţa ea însăşi rezultatele sarcinii”.

Foto: Hepta

Citește și: