Ioana Sfârlea
1482 vizualizări 27 mar 2019

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a trimis la Blaj, miercuri, o echipă de specialişti de medicină preventivă şi inspectori sanitari pentru a lua măsuri de limitare a focarului de hepatită acută virală de tip A apărut în oraş, aici fiind înregistrate 17 cazuri (6 în luna ianuarie, 5 în luna februarie, 6 în luna martie), la copii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani.

„Se vor identifica contacţii şi vor fi imunizaţi prin medicii de familie, cu vaccin distribuit de DSP Alba; s-a dispus efectuarea dezinfecţiei şi igienizării prin personalul de specialitate în unităţile de învăţământ, în parteneriat cu UAT Blaj (DSP a furnizat var cloros pentru unităţi de învăţământ şi în colectivitatea afectată de îmbolnăviri); evoluţia focarului va fi atent supravegheată şi vor fi puse la dispoziţie materiale necesare pentru efectuarea controalelor periodice şi a triajului în unităţile de învăţământ; s-au realizat şi se vor mai realiza acţiuni de informare şi educare pentru părinţi, cadre didactice şi elevi privind regulile obligatorii de igienă”, a declarat Dragoş Suciu, purtător de cuvânt al DSP Alba.

El a precizat că, începând de joi, asistenţii comunitari, supravegheaţi de singurul medic şcolar care activează la acest moment în Blaj vor face examene de urină, în colectivităţile unde sunt cazuri de îmbolnăvire.

Potrivit reprezentantului DSP Alba, cei 17 copii învaţă în patru şcoli şi două grădiniţe din municipiu. O parte dintre cazuri au prezentat forme uşoare şi au fost reintegraţi în colectivitate, având în vedere că debutul bolii a fost la începutul lunii ianuarie.

Prevenţie

Igiena personală strictă şi spălatul mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum şi înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor vă ajută la împiedicarea transmiterii infecţiei. Încălzirea alimentelor şi a apei la peste 85 grade Celsius determină distrugerea virusului. Evitaţi consumul de peşte sau fructe de mare în stare crudă sau insuficient preparate termic. Fructele şi legumele consumate în stare crudă trebuie spălate cu apă din abundenţă.

Citește și: