Ana Obretin
505 vizualizări 15 mar 2019

"Prin dispariţia academicianului George Litarczek, una dintre ultimele personalităţi enciclopedice ale României curate, întreaga comunitate medicală este de astăzi mult mai săracă", se arată într-un comunicat emis de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, semnat de preşedintele Şerban Bubenek.

"Un ultim omagiu îi va putea fi adus sâmbătă, 16 martie, începând de la ora 10.00, la capela Cimitirului Evanghelic-Luteran din Bucureşti, Şoseaua Giurgiului nr. 4, unde va avea loc la ora 12.00 şi înhumarea", se arată în acelaşi comunicat.

Născut pe 22 decembrie 1925, în Boston, SUA, acesta a fost fiul prof. agr. Gheorghe Litarczek şi al Stellei, care au lucrat ca doctori la clinica medicală Colentina Bucureşti.

Inginerul Carol Litarczek, bunicul lui George, a fost creatorul şi directorul primei centrale electrice din Craiova, inginer şef al oraşului Craiova şi al judeţului Dolj, director şi constructor al societăţii de tramvaie din Iaşi.

George Litarczek, ales membru de onoare al Academiei Române, este cunoscut pentru că a pus bazele experimentale şi teoretice, alături de profesorul Dan Setlacec, ale specialităţii medicale de anestezie şi reechilibrare hidroelectrolitică, pentru că a pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folosită în intervenţiile pe cord deschis şi pentru că a format la Spitalul Fundeni din Bucureşti o şcoală de anestezie şi terapie intensivă foarte apreciată.

Între anii 1957 şi 1993, a fost profesor universitar doctor la UMF Carol Davila Bucureşti.

Autor al mai multor sute de lucrări ştiinţifice, George Litarczek a primit numeroase distincţii, printre care Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer (2000).

Citește și: