Departamentul Social - Mediafax
3566 vizualizări 31 oct 2018

”Bună ziua! Vă scriu în speranţa că sunt gospodari care pot şi îşi doresc să facă un bine. Aş vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijeşte bolnavi de lepră - Spitalul Tichileşti (Isaccea, judeţul Tulcea). În prezent, mai avem 10 pacienţi internaţi. Problema este că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, iar preţurile la alimente sunt aşa cum ştim cu toţii. Dacă e cineva dispus să doneze, să ştiţi că nu avem nevoie de cantităţi mari, ci doar cât să punem pentru iarnă nişte castraveţi la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi şi gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajaţii) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanţa, Brăila, Galaţi. Sau, dacă doriţi să ne vizitaţi, să ne cunoaşteţi, vă aşteptăm cu drag,” scriau pe Facebook, la sfârşitul lunii septembrie, angajaţii spitalului.

Mobilizarea internauţilor a fost impresionantă. Oamenii au trimis mult mai multe provizii decât se aşteptau cei care îi îngrijesc pe bătrânii a căror viaţă este legată pentru totdeauna de Spitalul din Tichileşti. Emoţionată, angajata care a scris postarea a declarat ulterior că aceasta a fost doar o cerere de ajutor, nu un apel disperat, pentru că oamenii de la Tichileşti au tot ce le trebuie pentru o viaţă mai bună.

”A fost presupunerea că nu o să ia atât de multă amploare. Încercam să obţin de la agricultorii din zonă câteva produse, nimic mai mult. Nu am presupus că va lua aşa amploare şi am rămas profund impresionată. (…) Nu trebuie să plângeţi. Noi avem grijă ca aceşti oameni să aibă tot ce le trebuie. Încercăm doar sa le oferim tot ce are orice om acasă la el. Doar că la alimente e mai greu. Mai ales de Sărbători”, spune semnatara postării.

Ea a precizat că ideea a fost de a face câteva provizii pentru iarna - zarzavat, gemuri, castraveţi muraţi, varza murată, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din norma de hrană, să le poată fi asigurate pacienţilor produse de calitate superioară.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, între care cea mai importantă este numărul mic de angajaţi.

”Ajutorul pe care l-aş dori ţine de alte chestiuni. Ceva investiţii, renovarea unui pavilion... Sunt alte chestii importante. Dar avem nevoie mai ales de angajaţi, pentru că noi suntem foarte puţini. Suntem 20 cu toţii. Aici sunt problemele adevărate,” mai spune angajata spitalului.

Valul de empatie stârnit de povestea de la spitalul din Tichileşti a atins chiar şi Palatul Victoria. În deschiderea şedinţei de miercuri, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul va acorda ”o sumă aproape dublă” pentru norma zilnică de hrană a pacienţilor.

”Azi avem pe ordinea de zi un proiect prin care corectăm o situaţie dificilă în care se află semeni de-ai noştri. Mă refer la pacienţii internaţi la Spitalul Tichileşti, caz semnalat şi de către mass-media. Decizia pe care o luăm astăzi este de a oferi o sumă aproape dublă pentru norma zilnică de hrană. Dorim să asigurăm pacienţilor un trai decent penru că acest spital este, practic, casa lor”, a declarat premierul.

Pe 28 septembrie, Ministerul Sănătăţii anunţase că pregăteşte un act normativ pentru majorarea sumelor pentru norma de hrană. Conducerea spitalului din Tichileşti, judeţul Tulcea, nu a cerut Ministerului Sănătăţii suplimentarea fondurilor de hrană sau bani pentru alte necesităţi.

“Cei zece pacienţi au nevoie de condiţii pentru un trai decent în acest spital care este practic casa lor, pentru că aici îşi petrec toată viaţa (...) Situaţia este cu atăt mai damatică şi a necesitat o soluţionare rapidă, pentru că majoritatea acestor oameni nu mai au pe nimeni pe lume,” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Spitalul de la Tichileşti este casă pentru ultimii pacienţi cu lepră din România. Vârsta bolnavilor este cuprinsă între 50 şi 90 de ani. Cel mai tânăr este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai vârstnică este tanti Hima, o ucraineancă baptistă de 90 de ani, din Chilia Veche.

 

Citește și: