515 vizualizări 5 feb 2018

Cercetarea a avut în prim-plan ţesutul ovarian al femeii. Astfel, este pentru prima dată când ştiinţa demonstrează că expunerea la un analgezic extrem de utilizat de femeile însărcinate ar putea afecta fertilitatea viitorului copil.

În cazul fetuşilor expuşi la acest medicament s-a observat o „pierdere dramatică” a celulelor germinale care formează foliculii, proces care determină numărul de ovule pe care o femeie le va produce de-a lungul vieţii, potrivit studiului realizat de cercetătorii francezi, notează The Telegraph. 

Luarea acestor pastile pentru doar două zile de-a lungul sarcinii s-a dovedit a fi de ajuns pentru ca rezultatul să fie reprezentat de probleme de fertilitate în cazul copiilor născuţi de acea femeie. Chiar dacă femeia se opreşte din a mai ingera acest analgezic, efectul este ireversibil, au avertizat oamenii de ştiinţă. 

Cu toate că cercetarea a fost realizată pe fetuşi aflaţi în primul trimestru de sarcină, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că medicamentul anti-inflamator are efecte dramatice asupra bebeluşilor dacă este luat în primele şase luni de sarcină, reducând numărul de ovule din ovarele viitoarelor fiice ale femeii gravide. 

„O rezervă iniţială săracă va rezulta într-o speranţă de reproducere scăzută, menopauză timpurie sau infertilitate. Am descoperit că două până la şapte zile de expunere a fătului la ibuprofen reduce în mod dramatic stocul de celule germinale din ovarele fetusului în primul trimestru de sarcină şi că ovarele nu îşi mai revin niciodată pe deplin”, a explicat medicul Severine Mazaud-Guittot, autor principal al studiului. 

„Asta sugerează că expunerea prelungită la ibuprofen în timpul vieţii intrauterine poate conduce la efecte pe termen lung în ceea ce priveşte fertilitatea femeii şi ridică semne de intrebare în ceea ce priveşte prescrierea de ibuprofen femeilor însărcinate în primele 24 de săptămâni de sarcină”, conchide medicul. 

Estimările arată că trei din zece femei iau ibuprofen în primele trei luni de sarcină. 

Citește și: