Simona TUDORACHE
3341 vizualizări 28 oct 2016

Femeile care folosesc COC sunt protejate de sarcină în proporţie de 99.7% atunci când le administrează corect, dar nu sunt protejate de bolile cu transmitere sexuală, ca şi HIV.

COC sunt disponibile doar cu prescripţie medicală după un control la medicul ginecolog, care trebuie să facă o fişă de evaluare cu un istoric complet. Acesta trebuie să aibă în vedere anumite aspecte.

1. Alăptezi sau vrei să rămâni însărcinată;

2. Dacă tu sau o rudă de gradul I aţi avut vreodată probleme cu circulaţia, tromboflebita sau trombi vasculari;

3. Dacă fumezi;

4. Dacă ai hipertensiune arterială;

5. Dacă ai tumori la sân sau ai avut cancer de sân;

6. Dacă ai probleme cu ficatul, vezicula biliară, inima;

7. Dacă ai depresie;

8. Daca ai avut accident vascular;

9. Dacă ai Lupus eritematos sistemic (boală inflamatorie), porfirie sau dacă ai avut sindrom hemolitic uremic;

10. Dacă ai alergie la medicamente;

“Este posibil ca medicul să îţi recomande anumite teste de laborator pentru evaluarea coagulării, a funcţiei hepatice şi renale. Ba mai mult, este indicat să faci un examen ginecologic şi un test Papanicolau.

Există două tipuri principale de pilule: contraceptivele orale combinate (monofazice, difazice, trifazice), care conţin două tipuri de hormoni feminini - estrogen şi progesteron şi contraceptivele care conţin numai progesteron (mini-pilulele). În general, COC înhibă ciclurile naturale hormonale şi ovulaţia nu se mai produce. De asemenea, modifică mucusul cervical, îngreunând trecerea spermatoizilor prin col, şi făcând imposibilă implantarea.

COC pot fi utile şi în cazul altor patologii medicale:

Amenoree (lipsa menstrelor )

Sângerare uterină anormală;

Dismenoree (dureri la menstră);

Hipermenorree (sângerare menstruală abundentă);

Contracepţie de urgenţă;

Endometrioză; 

Hirsutism;

Hiperandrogenism ovarian (producţie excesivă de hormoni androgeni);

Sindromul ovarelor micropolichistice;

Chisturi ovariene”, afirmă Erna Stoian.

Când sunt contraindicate anticoncepţionalele:

1. Antecedente de trombi la braţe, picioare sau plămâni;

2. Vârsta peste 35 de ani, dacă eşti fumătoare;

3. Patologie cardiacă sau hepatică;

4. Cancer de sân sau uter;

5. Hipertensiune arterială necontrolată;

6. Migrene;

Beneficiile folosirii COC:

1. Prevenirea sarcinilor nedorite;

2. Este o metodă reversibilă la care se poate renunţa oricând;

3. Previnirea anemiei produsă de sângerările menstruale abundente;

4. Ameliorarea simptomelor premenstruale- scad crampele menstruale, sensibilitatea sânilor, reglează ciclul menstrual;

5. Pot fi utile în tratamentul acneei;

6. Unele studii au arătat că folosirea anticoncepţionalelor duce la creşterea densităţii osoase prin scăderea eliminării calciului pe cale urinară, deci contribuie la prevenirea osteoporozei;

7. Prevenirea cancerului ovarian. Conform studiilor, protecţia apare după 3-6 luni de folosire şi durează 20 de ani după întrerupere.

8. Prevenirea cancerului colorectal;

Dezavantajele şi riscurile folosirii COC:

“COC au efecte adverse uşoare care, în general, dispar după primele luni de utilizare: sângerări intermenstruale; schimbări bruşte ale dispoziţiei, sâni dureroşi, dureri de cap; greaţă; menstre reduse cantitativ;

Creşterea în greutate – studiile recente nu au aratat nicio asociere între creşterea în greutate şi COC. Totuşi, există câteva mecanisme prin care poate aparea creşterea în greutate în cazul utilizarii COC:  datorita supresiei colecistokininei serice poate creşte pofta de mâncare, de asemenea, estrogenii din COC pot contribui la creşterea greutăţii prin retenţia hidrică. Există însă şi reacţii adverse care nu sunt comune, dar sunt grave:

Durere abdominală;

Durere în piept;

Durere de cap severă;

Tulburări de vedere (vedere înceţoşată);

Umflarea sau durerea la mivelul gambelor sau coapselor;

Efectele adverse majore ale administrării contraceptivelor orale:

Tromboembolismul venos (formarea unui cheag de sânge în interiorul unui vas) este doar unul dintre efectele adverse ale utilizării anticoncepţionalelor, utilizarea lor putând creşte riscul de apariţie de până la şase ori. Efectul este pus pe seama hormonilor din COC. Aceştia modifică proteinele cu rol în coagularea sângelui şi cresc nivelul unor factori de coagulare (II, VII, VIII, X) şi a fibrinogenului.
Riscul de tromboză este şi mai mare la femeile cu predispoziţie ereditară, vârsta de peste 35 ani, obeze sau fumătoare. Majoritatea cazurilor apar în primul an de administrare.

Infarctul miocardic poate să apară la femeile ce prezintă factori de risc pentru boala cardiovasculară: hiperlipidemii, hipertensiune arterială, fumat.

Accidentul vascular cerebral ischemic este un efect advers sever ce poate fi asociat cu hipertensiunea, hipercolesterolemia, diabetul sau fumatul”, precizează medicul ginecolog pentru Gândul.
Au existat studii în care s-a observat creşterea incidenţei cancerului de sân la  femeile care utilizează COC. “Creşterea riscului pare să fie asociată cu folosirea COC trifazice şi la femeile care au început utilizarea timpuriu.

Se crede că riscul maximum de a dezvolta cancer cervical apare după 10 ani de folosire a contraceptivelor orale. Cu toate acestea, anticoncepţionalele sunt doar un factor de risc şi nu reprezintă cauza în sine a bolii.
 

Alte dezavantaje ale utilizării COC:

1.Scăderea libidoului;

2. Pilulele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;

3. Unele medicamente pot scădea eficienţa anticoncepţionalelor, ca şi antibioticele sau antiepitice”, afirmă medicul Erna Stoian pentru Gândul.

 

Citește și: