Ela Giurgea - Mediafax
224 vizualizări 30 apr 2014

Medicul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că a făcut primul transplant de cord după reacreditarea IBCvT, transmite corespondentul Mediafax.

El a spus că, sâmbătă, medicii mureşeni au prelevat inima unui tânăr din Baia Mare care suferise un politraumatism şi de la care s-au mai recoltat pentru transplant ficatul şi rinichii. Între timp, un pacient compatibil - un bărbat de 32 de ani, din Dâmboviţa, aflat pe lista de aşteptare a institutului de un an şi jumătate, întrucât suferea de cardiomiopatie dilatativă, cu insuficienţă cardiacă avansată - a fost adus cu ambulanţa.
"Cordul a ajuns la noi la ora 3.00, duminică. Intervenţia a durat şapte ore şi a avut succes. Pacientul se află în prezent internat la Terapie Intensivă şi are o stare generală bună, mulţumitoare pentru toţi parametrii hemodinamici şi celelalte organe şi sisteme. Suntem optimişti într-o evoluţie favorabilă", a spus Horaţiu Suciu.

El a adăugat că este primul transplant după ce, mai bine de doi ani, activitatea de la IBCvT Târgu Mureş a fost întreruptă şi că în prezent sunt aproximativ 100 de pacienţi pe lista de aşteptare la IBCvT Târgu Mureş, din care 26 au indicaţie imediată pentru transplant.

Horaţiu Suciu a arătat că, de la reacreditare şi până acum, nu a existat niciun cord compatibil pentru transplant, spunând că în România a crescut foarte mult rata donării, dar a crescut şi vârsta donatorilor, ceea ce reprezintă o problemă pentru transplantul cardiac.

La rândul său, Lucreţia Calancea, mama pacientului care a primit inima, a povestit jurnaliştilor că la Spitalul Judeţean din Dâmboviţa i s-a spus că fiul său nu mai are nicio şansă, însă nu a renunţat şi a mers la Bucureşti, de unde a fost îndrumată spre Târgu Mureş.

Ea a spus că fiul său a muncit şase ani în Grecia ca mecanic auto şi după ce s-a întors acasă a suferit un preinfarct, fără a şti asta însă, boala fiindu-i ulterior depistată la un control de rutină. Din luna ianuarie 2014, starea acestuia s-a înrăutăţit.

În 24 ianuarie, Horaţiu Suciu anunţa că Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, reînfiinţat în august anul trecut, s-a reacreditat pentru transplantul de cord.

"În momentul de faţă am pus la punct toate condiţiile legate de activitatea de transplant, am refăcut echipele de prelevare, am completat medicaţia specifică acestei activităţi, care din păcate nu a fost disponibilă în momentul în care Institutul a fost desfiinţat. Pot să spun că în acest moment ne desfăşurăm activitatea în mod normal, aşteptăm să avem un donator compatibil pentru a efectua un transplant cardiac.

Activitatea de transplant nu se poate face oricum sau oricine vrea să facă un transplant cardiac, deci a durat câteva luni inclusiv pe partea de reacreditare a Institutului. În momentul acesta toate aspectele organizatorice sunt rezolvate", spunea Horaţiu Suciu.

Citește și: