Gandul.info
Laura Cojocaru
1509 vizualizări 9 aug 2018

Iritaţia de la căldură se manifestă prin apariţia unor blânde mici, roşiatice, sau mici vezicule cu lichid, care provoacă mâncărime şi disconfort. Afecţiunea apare în special la copii, (având porii mai mici), dar poate apărea şi la adulţi în condiţii de umezeală, temperaturi ambientale crescute şi transpiraţie excesivă.

Iritaţia este influenţată şi de îmbrăcămintea neadecvată, prea groasă, sau sintetică.

Adulţii dezvoltă, de obicei, erupţii cutanate la nivelul pielii şi în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupţia cutanată se găseşte în principal pe gât, umeri şi piept. Poate să apară, dar în cazuri mai rare, şi la subraţ, la nivelul cotului şi la nivelul gurii, explică medicul Laurenţiu Vlădău pentru Ce se întâmplă doctore?

Ca TRATAMENT, specialistul dermatolog recomandă aplicarea loţiunilor calmante, purtarea unor haine adecvate, preferabil din bumbac şi utilizarea unui săpun antibacterian.

“Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Când apar senzaţia de mâncărime şi un disconfort marcant pot fi aplicate loţiuni calmante pe bază de mentol, calamină sau loţiuni pe baza de dermatocorticoizi slabi în cazuri mai severe. Medicamentele folosite împotriva alergiei pot şi ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul să evite căldura excesivă şi mediul umed, să poarte îmbrăcăminte adecvată, subţire şi de bumbac şi să doteze încăperea în care petrece cel mai mult timp, cu un ventilator. Utilizarea unui săpun antibacterian poate ajuta la menţinerea sub control a numărului de bacterii de pe piele”, recomandă specialistul Laurenţiu Vlădău.

În mod obişnuit, erupţia cutanată se estompează când pielea este lăsată să se răcească. Cu toate acestea, dacă problema se înrăutăţeşte, nu dispare după câteva săptămâni sau dacă apar semne de infecţie (durere, umflare, febră sau frisoane), este indicat să ne adresăm unui medic dermatolog. Tratamentul medical este necesar doar dacă zona se infectează.

Specialistul recomandă evitarea, pe cât posibil, a situaţiilor care pot duce la transpiraţie excesivă, pentru a preveni apariţia iritaţiei. Hidratarea adecvată şi purtarea unor haine lejere, reprezintă aspecte importante în prevenirea erupţiei cutanate. 

“Sunt de evitat şi exerciţiile fizice intense când este foarte cald. Sunt binevenite duşurile răcoroase şi utilizarea ventilatoarelor pentru a menţine o temperatură adecvată a corpului. Pentru a evita apariţia de iritaţii, sunt recomandate hainele uşoare, care nu sunt strânse pe piele, fiind de evitat purtarea ţesăturilor sintetice. Totodată, foarte important este şi consumul unei cantităţi adecvate de lichide”, recomandă dr.Laurenţiu Vlădău.

 

Citește și: