Alexandra Mortu
905 vizualizări 7 oct 2019

Adulţii de vârstă mijlocie, care au o tensiune mare, diabet de tip 2, o boală de inimă sau au suferit un atac cerebral  se supun unui risc mare de apariţie a cancerului sau a unei morţi premature dacă dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, potrivit noului studiu.

Un somn insuficient ar putea dubla sau chiar tripla riscul de a muri din cauza unei boli de inimă sau cancer.

În cadrul studiului au fost analizate tiparele de somn a aproximativ 1.600 de adulţi americani.

Somnul este un aspect foarte important al recuperării şi regenerării organismului. Somnul profund, în care o persoană intră doar dacă doarme un număr normal de ore, este necesar pentru organism întrucât contribuie la eliberarea hormonilor necesari reparării celulelor şi recontruirii ţesuturilor la nivelul creierului şi al corpului.

Participanţii la studiu au dormit o noapte într-un laborator de somn în anii 90, iar cercetătorii i-au supravegheat până în 2017 când au descoperit că, în general, ccel mai probabil, cei care dormeau mai puţin de 6 ore pe noapte, muriseră.

De asemenea, aceştia au descoperit că există un risc crescut de moarte prematură în cazul celor care suferă de boli cronice (sau de lungă durată) şi care dormeau mai puţin de 6 ore pe noapte.

În cadrul studiului au fost analizate tiparele de somn a 1.654 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 de ani şi 74 de ani. Iar cercetătorii au analizat cauza morţii până în 2016. 
 
Astfel, aceştia au descoperit că 512 persoane au decedat, o treime din acestea din cauza unei boli de inimă sau atac cerebral iar un sfert din cauza cancerului. 

Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.

 

Citește și: