7313 vizualizări 11 iun 2012

Arterele care irigă creierul cu sânge trec prin regiunea cervicală (a gâtului). La acest nivel ele sunt uşor de explorat cu ajutorul ultrasunetelor. Aceste artere  sunt cele două artere carotide interne (dreaptă şi stângă) care irigă cea mai mare parte a creierului în porţiunea anterioară (din faţă)  şi cele două artere vertebrale (dreaptă şi stângă) care irigă porţiunea posterioară (din spate ) a creierului cât şi cerebelul (creierul mic), şi trunchiul cerebral (porţiunea sistemului nervos care face legătura dintre măduva spinării şi creier). Cu ajutorul ultrasunetelor, pot fi vizualizate şi explorate în regiunea cervicală şi arterele carotide comune, arterele carotide externe şi arterele subclavii.  

Metoda de explorare ultrasonică se bazează pe recepţionarea de către aparatul ecografic a  ecourilor pe care structurile anatomice explorate le  emit în urma contactului acestora cu undele  pe care le emite sonda aparatului. Undele folosite de ecograf sunt ultrasunetele, care sunt vibraţii cu o frecvenţă mai mare decît sunetele (ultrasunetele nu pot fi auzite de urechea umană). Ultrasunetele sunt emise şi recepţionate de sonda aparatului ecograf, sonda conţinând cristale piezoelectrice, care vibrează în contact cu un curent electric slab.

Structurile anatomice spre care sunt trimise ultrasunetele le pot absorbi pe acestea (ex structurile moi, lichidiene sau grăsoase), le pot reflecta, trimiţând înapoi ecouri, sau le pot dispersa. Aparatul analizează ecourile ultrasunetelor de la  structurile anatomice şi creează o imagine în timp real a acestor structuri. În cazul nostru putem vedea vasele de sânge (artere sau vene), putem vizualiza pereţii acestor vase , putem vedea de asemenea depunerile de colesterol de pe pereţii arterelor (plăcile aterosclerotice), şi putem vedea dacă vasul de sînge este îngustat (stenozat) sau astupat prin cheaguri de sânge. De asemenea se poate vedea dacă depunerile de colesterol şi grăsimi de pe pereţii arterelor au caracter de periculozitate, adică au risc mare de a forma la nivelul lor cheaguri de sânge care pot bloca arterele şi astfel pot determina accidente vasculare. Aceste imagini reprezintă ecografia bidimensională.

Aparatul poate analiza însă şi ecourile emise de coloana de sânge în mişcare prin artere sau vene. La baza acestei analize stă efectul/fenomenul descris de fizicianul austriac din secolul 19, Christian Doppler (variaţia frecvenţei unei unde emise sau reflectate de un obiect în mişcare faţă de un receptor staţionar). De aceea metoda se numeşte Doppler. Cu ajutorul acestei metode se poate evidenţia viteza de curgere a sângelui, modul de curgere a sângelui prin artere (curgere lină, laminară, sau curgere cu vârtejuri, turbioane, adică turbulentă). Aparatul evidenţiază această curgere a sângelui prin sunete şi prin imagini. Imaginile sunt fie sub forma unui grafic al vitezelor fie sub formă de culori care apar în interiorul imaginii arterei şi care arată direct modul în care curge sângele.

Ecografia Doppler a vaselor cervicale poate arăta starea vaselor, gradul de ateroscleroză şi de risc de accident vascular cerebral, stenozele (îngustările) acestor vase, sau ocluziile (blocajele) acestor vase, dacă există plăci de aterom periculoase, cu risc de accident vascular sau dacă există trombi (cheaguri) în artere sau dacă există o disecţie (despicare) a peretelui vasului de sînge. Ecografia Doppler poate să identifice fie riscul de accident vascular cerebral, fie chiar sursa, cauza arterială a unui accident vascular cerebral. Astfel această metodă permite orientarea tratamentului spre  medicamente, sau uneori spre chirurgie (lărgirea arterei printr-o operaţie) sau intervenţie prin cateterism ( se introduce o sondă cu balonaş în arteră, se umflă balonaşul, se lărgeşte artera şi apoi acolo se lasă o plasă metalică, adică un stent, care împiedică reastuparea vasului).

Dacă se observă îngroşări ale peretelui arterelor de la nivelul gâtului, sau dacă se evidenţiază plăci de aterom (depuneri de grăsime şi colesterol) în aceşti pereţi, acest lucru este un semnal de alarmă şi pentru vasele inimii, arterele coronare, care pot prezenta şi ele modificări asemănătoare şi atunci există risc de infarct miocardic.

În concluzie ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, şi care poate da foarte multe informaţii despre arterele pacientului şi despre modul cum circulă sîngele prin aceste artere, evidenţiind riscul de accident vascular cerebral, sau  cauza unui accident vascular cerebral, sau trăgând un semnal de alarmă în privinţa riscului de infarct miocardic. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea unui tratament adecvat, medicamentos, şi, uneori chirurgical sau intervenţionist.

Acest tip de ecografie se realizează în cadrul clinicii MEDAS Professional.

Citește și: