Nicolae Oprea
686 vizualizări 16 mar 2019

„După cum ştiţi, rujeola a reînceput în anumite judeţe ale ţării, şi avem prime informaţii preliminarii că ar fi vorba de un alt genotip viral. Vom mai face teste în continuare, ca să confirmăm că acest val este din cauza unui nou genotip viral. Acest lucru înseamnă că atunci când acoperirea vaccinală nu este suficientă ca să acoperi un fenomen, eşti expus la virusuri care vin când din vest, când din est, cum este acest nou genotip viral. Şi uite aşa o să măture ţara asta de la stânga la dreapta tot felul de virusuri, care, prin globalizare, sigur că vom rămâne expuşi. De aceea, creşterea acoperirii vaccinale este esenţială”, a declarat, sâmbătă, dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Precizările au fost făcute în cadrul Conferinţei Naţionale RoVaccin.

La rândul său, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a subliniat că vaccinul rujeolic acoperă toate tipurile de virus rujeolic.

„Vaccinul rujeolic protejează faţă de toate tipurile circulate de virus rujeolic. Nu există o specificitate, ca la alte tipuri de vaccin. El dă o imunitate durabilă, iar imunitatea este pe toată durata vieţii”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: