Ionela SAMOILĂ
2718 vizualizări 19 oct 2012

Teama de sarcină a determinat-o pe o femeie de 24 de ani din Londra să solicite un avort la două luni după ce a rămas gravidă, cu toate că îşi dorea extrem de mult să aibă un copil. Femeia suferă de tocofobie, o boală care se manifestă prin panică şi teamă de naştere şi sarcină.

The Sun scrie povestea britanicei Charlotte Arnold, care, deşi îşi doreşte cu disperare să devină mamă, nu poate să o facă, din cauza experienţei traumatizante pe care i-a adus-o prima sarcină, când fătul i-a murit în pântece, cu doar câteva zile înainte de data la care trebuia să se nască. Totul s-a petrecut pe fondul unei complicaţii cauzate de hipertensiunea arterială, numită preeclampsie.

 Charlotte Arnold

La un după acest moment, Charlotte a rămas din nou gravidă, iar atunci când a avut confirmarea sarcinii a început să manifeste anxietate şi să aibă atacuri de panică. Tocofobia a determinat-o pe britanică să ia decizia unei întreruperi de sarcină, aşa că şi-a făcut o programare pentru avort după doar patru săptămâni.

“A fost una dintre cele mai grele decizii din viaţa mea, dar ştiam că este singura soluţie pentru a depăşi momentul fără să sufăr o traumă. Am părăsit spitalul în lacrimi. Aveam inima frântă, dar eram şi uşurată că am scăpat de teama de a fi gravidă şi de a naşte. Nu aveam altă soluţie. Eram îngrozită. Sper ca povestea mea să-i ajute pe oameni să înţeleagă prin ce trec femeile aflate în situaţia mea”, a povestit Charlotte.

Specialiştii consideră că tocofobia este de două feluri. Tocofobia primară se manifestă la femeile care nu au putut avea niciodată copii, deşi au avut nenumărate încercări. Tocofobia secundară afectează femeile care în trecut au înfruntat o sarcină sau o naştere traumatizantă, situaţii ce le marchează din punct de vedere emoţional şi le face să se teamă de o nouă sarcină.

Chinul lui Charlotte a început în 2007, când, ea şi partenerul său, Mario, au aflat că vor fi părinţi. Cei doi au aşteptat încântaţi venirea pe lume a bebeluşului. Sarcina a mers bine până la 34 de săptămâni, când Charlotte şi-a dat seama că fătul ei nu se mai mişcase de câteva ore bune.

Cum ştiau că micuţul este extrem de activ, au chemat medicul. După ce a făcut o ecografie, doctorul i-a anunţat că fătul ar fi murit în pântece. Ulterior, femeia a fost nevoită să suporte o operaţie de cezariană: “În jurul meu erau numai femei gravide, unele aflate chiar în travaliu. A fost sfâşietor”, a povestit Charlotte.

După întoarcerea în Marea Britanie, coşmarul cuplului nu s-a terminat. Au urmat atacuri de panică şi, după un an, o nouă sarcină. Cea pe care Charlotte s-a văzut nevoită s-o întrerupă. Se temea că Mario nu va fi de acord cu un avort, dar bărbatul a înţeles că asta era cel mai bine pentru tânără.

Charlotte spune că nu regretă decizia şi că nu şi-ar fi putut învinge teama de a trece printr-o nouă experienţă traumatizantă. După avort, i s-au prescris medicamente antidepresive, dar a renunţat la ele în doar câteva luni, hotărâtă să-şi invingă boala de una singură.

Au trecut trei ani de la avort, iar Charlotte speră că, într-o bună zi, îi va putea oferi lui Mario familia pe care şi-o doreşte. “Uneori simt că voi reuşi. Alteori însă, mă gândesc că dacă aş pleca din spital fără un bebeluş în braţe, aş rămâne marcată”, a încheiat Charlotte.

Citește și: