Loredana VOICULESCU
4384 vizualizări 1 oct 2015

Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege potrivit căruia înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei şi tuberculozei. Dacă la momentul înscrierii într-un ciclu de învăţământ copiii nu sunt vaccinaţi. părinţii vor avea la dispoziţie un an pentru a rezolva această problemă, în caz contrar şcoala putând refuza înscrierea.  Vor exista şi excepţii, în cazul copiilor “care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.

“Dacă la înscrierea la grădinita/şcoală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în urmatorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare”, potrivit Hotnews, care a consultat proiectul.

Pentru a putea fi înscris la grădiniţă/şcoală părinţii copilului trebuie să obţină de la medicul de familie o adeverinţă pe care să scrie “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: "Nu putem să ne imunizăm “natural”

Conferenţiar doctor Alexandru Rafila,  preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, care face parte din grupul de lucru de la Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea proiectului privind vaccinarea obligatorie spune că prin aşa-numitele vaccinuri tradiţionale se previn boli foarte grave care se soldează de cele mai multe ori cu complicaţii grave sau cu deces.

“Nu putem să ne imunizăm “natural” împotriva  difteriei, tetanosului, poliomielitei, decât cu riscuri foarte mari pentru sănătate. Faptul că aceste boli au dispărut din România şi din alte ţări europene se datorează tocmai acoperirii vaccinale foarte ridicate. O acoperire vaccinală bună, ce previne apariţia acestor boli, este undeva la 95%”, a explicat pentru gândul conf dr Alexandru Rafila.

Consilierul ministrului Sănătăţii a dat trei exemple de cazuri cu boli grave la copii nevaccinaţi.

“În Spania în cursul primăverii s-a înregistrat un caz de difterie la un copil nevaccinat. Acesta din păcate a murit. A fost primul caz după mulţi ani în Spania. Copiii din colectivitatea unde a intrat acest copil nevaccinat s-au contaminat şi ei cu bacteria patogenă, a fost vorba de opt copii. Pentru că erau vaccinaţi, ei nu au făcut forma mortală a bolii”, a relatat Rafila.

Alt exemplu este legat de situaţia din Ucraina. În Ucraina în ultimii cinci ani acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei a fost de 50%, cu o scădere dramatică la începutul acestui an, în zona unde au apărut cazurile, undeva la 15%. Aici au existat două cazuri de paralizie la doi copii în regiunea din Ucraina care se învecinează cu România, Ungaria şi Slovacia.

“Cel de-al treilea caz este de la noi de la spital, de la Matei Balş. Am avut în acest an trei copii care s-au îmbolnăvit de tetanos şi care nu erau vaccinaţi. Am avut deces la unul din cazuri, iar la celelalte două s-au făcut eforturi foarte mari ca să fie vindecaţi. Sigur că dacă vom considera că unul, două sau trei cazuri sunt puţine, atunci putem să zicem că vaccinarea nu e necesară. Din păcate pe măsură ce acoperirea vaccinală scade, numărul acestor cazuri se va înmulţi”, a explicat conf dr Alexandru Rafila.

„Până la urmă ceea ce ne dorim este să găsim o soluţie prin care să putem furniza la timp totdeauna vaccinul copiilor, părinţii să fie informaţi şi să aibă acces la informaţie, iar medicii şi profesioniştii din sănătate să îşi asume responsablitatea informării corecte a  părinţilor, profesorilor”, mai spune Rafila. 

Rafila spune că proiectul vaccinării obligatorii mai are nevoie de vize juridice, de consultarea cu alte acte normative, ca să nu existe contradicţii, iar apoi va intra în dezbatere publică şi  parlamentară.

"Părinţii şi copii sunt supuşi la un conflict, până la urmă"

Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), este de părere că orice limitare a unui drept fundamental, aşa cum este cel la educaţie, trebuie justificată obiectiv.

“Orice limitare a dreptului la educaţie, în exercitarea unui drept fundamental, trebuie să fie justificată obiectiv de urmărirea unui scop legitim. Adică legiuitorul va trebui să justifice de ce introduce această limitare, această interdicţie. Iar după ce va justifica, după ce va arăta argumentele pentru care ar interzice accesul la educaţie al copiilor nevaccinaţi, se evaluează dacă măsura, calea de atingere a acestui scop este una potrivită şi adecvată a scopului urmărit, respectiv dacă măsura interdicţiei este una proporţională scopului urmărit. Şi asta o va face Curtea Constituţională. Curtea Constituţională este chemată să se pronunţe asupra conformităţii legilor cu legea fundamentală, cu Constituţia. Şi o poate face într-un control anterior intrării în vigoare a unei legi, dacă parlamentarii sesizează Curtea Constituţionaă sau Avocatul Poporului, respectiv posterior intrării în vigoare, dacă se invocă o excepţie de neconstituţionalitate, respectiv Avocatul Poporului”, a explicat pentru gândul Csaba Asztalos.

“ Din punctul meu de vedere Ministerul Sănătăţii, Guvernul, Parlamentul trebuie să explice ce urmăreşte prin această limitare. După care trebuie să demonstreze că soluţia aleasă pentru atingerea acestui scop este una adecvată şi necesară. Şi presupun că scopul urmărit, nu am expertiză în zona aceasta, nu sunt medic, ar fi protejarea sănătăţii publice, a comunităţii.  Acum rămâne de evaluat dacă această interdicţie a accesului la educaţie este şi modalitatea adecvată şi necesară pentru atingerea acestui scop. Se poate pune în discuţie dacă există alte căi prin care am putea atinge acest scop, să vaccinăm toţi copii, alte căi decât a interzice a merge la şcoală. Aici se pune problema că se pune această interdicţie, pe de altă parte învăţământul este obligatoriu. Părinţii şi copii sunt supuşi la un conflict, până la urmă. După ce se va decide dacă această cale este una adecvată şi necesară într-o societate democratică, Curtea Constituţională va fi chemată să spună dacă măsura este proporţională,  adică dacă măsura de a interzice nu este prea aspră”, a spus preşedintele CNCD.

“În calitate de părinte nu mi se pare corect ca ai mei copii să fie expuşi unor posibile boli pentru că alţi copii din comunitatea lor nu îşi asumă să facă vaccinul. Doresc ca toţi copiii să fie vaccinaţi şi acolo unde sunt cazuri excepţionale, individuale, acestea se pot gestiona” , spune Csaba Asztalos.

Rata acoperirii vaccinale

Bucureştiul, alături de judeţe din vestul României, între care Arad şi Alba, sunt zonele din România cu cel mai mare risc de apariţia a unor focare de difterie, rubeolă şi rujeolă, din cauza ratei de imunizare scăzută.

“Sunt zone din ţară unde rata acoperirii vaccinale este redusă, de doar 60%-70%, ceea ce creează condiţii la nivel local să apară un focar epidemic. Sunt judeţe din vestul ţării, Arad, Alba, municipiul Bucureşti, incredibil, unde acoperirea vaccinală este de 70-75% la DTP, rubeolă, rujeolă, faţă de o medie de 88% la nivel de ţară, spuneconf dr Alexandru Rafila.

La nivel naţional, la BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, acoperirea vaccinală este una relativ bună, pentru că acest vaccin se administrează imediat după naştere. Acoperirea vaccinală în cazul BCG este de peste 90%.

Vaccinul BCG nu previne tuberculoza, ci previne complicaţiile tuberculozei mai ales în primii ani de viaţă. Nu există un vaccin care să prevină tuberculoza.

În ce priveşte DTP, o componentă ce previne difteria, tetanosul şi tusea convulsivă, aici raportarea se face la minim 3-4 doze, iar acoperirea vaccinală este la 88% la nivel de ţară.

Cea de-a treilea categorie de vaccinuri care se iau în calcul sunt vaccinurile împotriva unor infecţii virale, rubeolă, rujeolă şi oreion. Aici rata de acoperire vaccinală este asemănătoare cu cea de la DTP, de 88%.

 

Chiar dacă o vaccinare e obligatorie, aceasta trebuie făcută în cunoştinţă de cauză şi oamenii să fie convinşi că lucrul acesta face bine copiilor, subliniază consilierul ministrului Sănătăţii. Un sfat pentru părinţii ce se opun vaccinării: “Să se informeze din surse care sunt credibile. Există multe studii care demonstrează că incidenţa autismului nu are nici o legătură cu vaccinarea rujeolică. A fost un studiu făcut acum mai mult de 15 ani care s-a dovedit că nu era bazat pe o cercetare ştiinţifică corectă şi toată lumea face referire la acel studiu. Cred că faptul că în rândul copiilor care sunt vaccinaţi şi în rândul celor care nu sunt vaccinaţi incidenţa autismului este aceeaşi,  e cea mai bună demonstraţie că nu există nici o legătură cauza- efect între administrarea vaccinului rujeolic şi apariţia acestei tulburări, care este autismul. Dacă vrem neapărat să găsim legături, le găsim, dar ele trebuie săa fie documentate şi obictive. Altfel ne expunem copiii împotriva unor riscuri inutile.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara în luna aprilie că instituţia pe care o conduce are în lucru un proiect de lege a vaccinării. El anunţa că "are deja un draft" şi că foloseşte drept surse de inspiraţie legislaţia din Franţa, Germania şi Polonia, ţări în care părinţii sunt amendaţi sau fac chiar închisoare dacă nu îşi vaccinează copiii.

Pe internet există bloguri care promovează o campanie puternică anti-vaccinare. Încercările gândul de a obţine miercuri o opinie de la doi dintre medicii care pe internet promovează o campanie anti-vaccinare s-au lovit de refuzul acestora. "Domnul doctor este la consultaţie. Îi voi comunica. Dacă va fi interesat să vă dea un punct de vedere, vă voi suna", ni s-a transmis de la cabinetul unuia dintre ei. 

 

 

Citește și: