Silviu Bănilă
668 vizualizări 2 oct 2018

Cercetătorii au descoperit că şase îndulcitori - aprobaţi pentru folosirea la producţia alimentelor şi băuturilor în SUA şi UE - sunt toxici pentru microbii din intestine.

Unul din ele este controversatul aspartam, folosit la Coca-Cola Zero. Cercetătorii din Israel şi Singapore au avertizat că studiile lor oferă „dovezi suplimentare” privind îndulcitorii artificiali, care pot dăuna sănătăţii.

Un microbiom sănătos a fost asociat cu aspecte pozitive, precum reglarea hormonală optimă, absorbţia nutrienţilor, digestia şi un sistem imunitar bun.

Dincolo de aspartam, cercetătorii au analizat sucroza, zaharina, neotamul, advantam şi acesulfam K (acesulfam de potasiu).

Zece suplimente pentru sportivi care conţin aceşti îndulcitori au fost analizaţi în studiul citat de Daily Mail, publicat anterior de revista Molecules.

Studiul a fost coordonat de o echipă de la Universitatea Ben-Gurion din Negev şi Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore.

În cadrul studiilor de laborator, toţi cei şase îndulcitori au fost expuşi la bacteriile regăsite de obicei în sistemul digestiv.

Bacteriile au fost modificate pentru a conţine compuşi fluorescenţi, care strălucesc atunci când detectează toxine.

Cercetătorii au descoperit că toxinele sunt eliberate când bacteriile intestinale sunt expuse la îndulcitorii artificiali în laborator.

A fost nevoie de 1 mg/ml de îndulcitori pentru a transforma bacteria într-una toxică.

Cu cât cantitatea de îndulcitor a fost mai mare, cu atât toxinele au fost mai multe, precizează echipa condusă de profesorul Ariel Kushmaro.

„E dovada suplimentară că îndulcitorii artificiali au un efect advers asupra activităţii microbiale şi pot genera probleme de sănătate. Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la înţelegerea toxicităţii generate de îndulcitori şi efectele negative asupra organismului”.

Îndulcitorii sunt legaţi de riscuri privind obezitatea, cancerul, diabetul, migrenele şi bolile ficatului.

Aceştia poluează deoarece sunt rezistenţi la tratamentele de curăţare a apei.

Profesorul Kushmaro a adăugat că rezultatele arată cât de dăunători pot fi îndulcitorii sintetici pentru mediul înconjurător. Aspartamul este consumat în alimente şi băuturi de 200 milioane de oameni din întreaga lume şi se regăseşte în peste 6.000 de produse.

Printre cele mai populare produse se numără: băuturile carbogazoase, guma de mestecat, budincile, cremele, unele vitamine şi bomboane pentru tuse.

În Marea Britanie, mai mulţi producători de băuturi răcoritoare au scăzut cantitatea de zahăr din produse pentru a evita plata unei aşa numite „taxe pe zahăr”.

Citește și: