Maria Bîrnaure
2154 vizualizări 8 mai 2017

Cancerul ovarian este forma de cancer feminin cu cele mai grave consecinţe, având cea mai mică rată de supravieţuire dintre acestea. Potrivit statisticilor, doar 45% dintre femeile diagnosticate cu această formă de cancer trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnostricare, în timp ce, dacă ne uităm la alte tipuri de cancer feminin, observăm că ratele de supravieţuire ajung şi la 89%, cum este cazul cancerului mamar. Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian. 140.000 dintre ele pierd lupta cu viaţa. 

Potrivit datelor din 2012, cele mai recente existente pentru situaţia cancerului ovarian în România, anual, această maladie este depistată la un număr de aproximativ 1.850 de femei. Din păcate, în jur de 1.020 pierd lupta cu boala, deci un procent care depăşeşte 50%. 

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, 90% din tratamentele la care au acces femeile din ţara noastră sunt similare cu cele existente în cele mai dezvoltate ţări europene. Există, de asemenea şi specialişti. Totuşi, depistarea acestui tip de cancer nu se poate face decât în urma prezentării la consultaţii periodice, deci, prin prevenţie. 

Cea mai gravă problemă legată de cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când această afecţiune a devenit deja dificil de tratat. Această formă de cancer nu este diagnosticată din cauza faptului că simptomele sunt asociate altor afecţiuni, mai puţin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale. 

„Deşi numărul de paciente care vin constant la consultaţii de rutină este într-o uşoară creştere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat în faze avansate, semn că femeile încă nu sunt precaute cu sănătatea lor. Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu ştiu ce presupune efectiv consultaţia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecţiuni care, depistate la timp, pot fi tratate”, avertizează Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog. 

Supravieţuitoare a cancerului ovarian, Cristina Bordianu, confirmă, din propria experienţă, că acest tip de cancer se depistează greu şi că ea a avut norocul să supravieţuiască, în ciuda faptului că a primit diagnosticul în momentul în care boala era într-un stadiu extrem de avansat. 

„Simptomele nu sunt evidente. Ai dureri abdominale, balonări, nicidecum dureri in partea de jos. Eu am avut dureri în partea superioară a abdomenului. Am primit tratament pentru colon, pentru alte lucruri. Nu mi s-a spus că aş avea cancer ovarian. După vreo şase luni de zile a fost depistat. După aceea, a început totul. M-am operat, m-am tratat. Astăzi împlinesc patru ani de când m-am operat şi sunt bine. Nu am întâmpinat probleme nici cu tratamentul, nici cu medicii, nici cu spitalul la care m-am operat. Psihicul m-a ajutat foarte mult să depăşesc aceste probleme. Eu am avut un psihic foarte bun, nu am crezut niciodată că am să mor, deşi aveam un diagnostic destul de grav. Sufletul meu îmi spunea că am să supravieţuiesc. Boala mea a fost depistată în stadiu foarte avansat, 3C, extins şi la colon şi splină”, povesteşte Cristina Bordianu. 

Ea este una dintre femeile care mergeau, cel puţin anual, la controlul ginecologic. Asta în condiţiile în care o altă problemă gravă care nu încetează să existe în ţara noastră este aceea a ratei scăzute de prezentare la consultaţiile periodice în rândul femeilor. De cele mai multe ori, acestea nu ştiu ce presupune o astfel de investigaţie şi se tem că nu se vor simţi confortabil. 

„Pacienta va fi rugată să se dezbrace de la mijloc în jos, se va aşeza pe masa ginecologică cu faţa în sus şi cu fundul cât mai aproape de marginea mesei. Este foarte important să fie relaxată. Medicul va examina iniţial zona externă, astfel încât să se asigure că nu există iritaţii, secreţii sau malformaţii de niciun fel. Această procedură nu doare. În continuare, medicul va examina pereţii vaginali şi colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici această procedură nu doare, dar se poate ca pacienta să resimtă disconfort. Aceste două etape ale consultului ginecologic sunt esenţiale, dar nu sunt suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea să se confrunte pacienta. În continuare, medicul specialist recomandă eventualele teste suplimentare, ţinând cont şi de anamneză”, explică medicul Dana-Lucia Stănculeanu. 

Femeile nu sunt conştiente de faptul că această formă de cancer poate apărea la oricine, oricând. Încurajându-se cu sintagma „Nu mi se poate întâmpla mie”, ele evită să meargă la medic. 

Totuşi, cancerul ovarian poate afecta pe oricine. Între factorii de risc se numără antecedentele familiale, vârsta înaintată, nuliparitatea, debutul precoce al ciclului menstrual, infertilitatea sau administrarea terapiei hormonale de substituţie sau a estrogenilor. 

Studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10-20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian. Cel din urmă apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 de ani, aflate la menopauză. De asemenea, absenţa naşterilor sau apariţia ciclului menstrual la vârsta de sub 12 ani şi instalarea tardivă a menopauzei se numără printre cauzele apariţiei cancerului ovaria. Riscul creşte cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale. 

Infertilitatea este un alt factor de risc. Femeile active sexual care nu folosesc metode contraceptive şi, totuşi, nu rămân însărcinate, prezintă o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu acest tip de cancer. Totodată, s-a demonstrat că femeile aflate sub un tratament de substituţie hormonală sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului ovarian decât cele care nu practică un astfel de tratament. 

Diagnosticarea cancerului ovarian în statii incipiente poate salva vieţi. Această maladie poate fi depistată prin ecografii abdominale sau transvaginale, tomografii computerizate sau RMN, teste de sânge prin care se depistează markerul tumoral, laparotomie sau laparoscopie - proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral sau biopsie. 

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, România a fost înscrisă în Coaliţia Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Astfel, sub această egidă, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România va da startul unor campaniei de informare #voceaTAseaude, atât cu privire la importanţa prevenţiei, cât şi în ceea ce priveşte modalităţile în care viaţa pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian poate fi îmbunătăţită. 

„Ne dorim să le convingem pe românce să aibă mai multă grijă de sănătatea lor”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

 

Citește și: