Valentin Vidu - Mediafax
106 vizualizări 30 mar 2016

"Epidemia iniţială de Ebola s-a încheiat", a anunţat marţi Robert Steffen, vicepreşedintele Comitetului consultativ OMS privind Ebola.

Toate restricţiile de călătorie şi comerciale impuse în legătură cu epidemia de Ebola în Africa de Vest urmează să fie anulate, a anunţat OMS.

Însă o "complezenţă în acest stadiu ar fi întru totul greşită", a avertizat Steffen.

Directoarea generală a OMS Margaret Chan a insistat asupra riscului transmiterii pe cale sexuală.

"Sperma poate fi testată pozitiv pe o perioadă de pe peste un an", a declarat ea, referindu-se la cei 1-2% dintre supravieţuitori a căror spermă conţine virusul Ebola sau fragmente de virus în această perioadă de timp.

Epidemia a izbucnit în Guineea, la sfârşitul lui 2013, şi s-a extins în Liberia şi Sierra Leone vecine.

Febra hemoragică, extrem de infecţioasă, a omorât peste 11.300 de oameni în aceste trei ţări.

Consilierii OMS au anunţat că "riscul unei răspândri intere este scăzut, în prezent, iar ţările (afectate) au capacitatea de a răspunde rapid unor noi situaţii de urgenţă în legătură cu acest virus".

Noi zone de infectare, mici, continuă să apară, însă autorităţile au putut să le oprească rapid, notează consilierii OMS.

Oficiali în domeniul sănătăţii din Guineea au anunţat luna trecută un număr redus de infecţii, după ce OMS a anunţat, în decembrie, că epidemea de Ebola s-a încheiat în această ţară.

Sierra Leone a înregistrat două cazuri în ianuarie.

În pofida anulării alertei la nivel mondial, OMS îndeamnă ţările afectate să se asigure că supravieţuitorii bărbaţi îşi pot testa sperma.

Agenţia ONU a anunţat totodată o extindere a campaniei de vaccinare în Africa de Vest.

OMS a impus cel mai înalt nivel al alertei de Ebola abia în 2014, când virusul făcea deja ravagii în Africa de Vest.

Organizaţii din domeniul sănătăţii au denunţat faptul că OMS a acţionat prea târziu.

În actuala epidemie de Zika şi în contextul creşterii, în paralel, a tulburărilor neurologice în America Latină, OMS a reacţionat mult mai rapid şi a declarat o urgenţă sanitară mondială la începutul lui februarie.

Citește și: