Maria Bîrnaure
4379 vizualizări 17 apr 2016

Oficialii din cadrul OMS au amintit într-o conferinţă, la Geneva, că ţările din întreaga lume intră duminică în numărătoarea inversă pentru schimbarea vaccinurilor împotriva poliomielitei. Această măsură vine după ce s-a descoprit că vaccidul antipoliomielitic de tip 2 poate cauza diverse infecţii. 

Pentru reducerea riscului de infectare, ţările din întreaga lume trebuie să folosească de acum versiunea „bivalentă” a vaccinului, compusă din tulpinile de tipul 2 şi 3. 

„Aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume”, a spus purtătorul de cuvânt.

Pentru a ţine situaţia sub control, centrele medicale publice şi private vor fi verificate de observatori trimişi de OMS, astfel încât instituţia va şti cu exactitate dacă actualul vaccin a dispărut sau nu din stocuri. 

Poliomielita este o boală cauzată de un virus care invadează sistelul nervos, putând conduce la paralizie totală în doar câteva ore. Cele mai grave efecte le are asupra copiilor sub cinci ani. De-a lungul timpului s-au făcut diverse progrese în ceea ce priveşte eradicarea acestei maladii. Astfel, în 1999 a fost distrusă tulpina polivirusului sălbatic de tip 2.

Citește și: