Departamentul Politic
566 vizualizări 18 dec 2018

“Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stând pe loc pentru că în aceste situaţii nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar şi nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune Dr. Ion Bogdan Codorean, reputat medic ortoped.

În cazul unui accident pe pârtia de schi, dr. Codorean recomandă: “Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie să te opreşti din schiat, să imobilizezi genunchiul (să nu-l mai îndoi) şi să te sprijini cât mai puţin în el până când ajungi la medic. Altfel, o entorsă sau o fractură mai uşoară se poate transformă în ceva grav. În cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat într-o orteză fixă sau mobilă în funcţie de gravitatea entorsei. Aplicaţiile locale reci scad inflamaţia şi durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).”

Dr. Ion Bogdan Codorean, ortopedul vedetelor

Trebuie să iei în calcul şi prevenţia pentru că este foarte importantă, susţine ortopedul.

“Pregătirea pentru distracţia pe pârtia de schi trebuie să fie una foarte serioasă şi ar trebui să constea în exerciţii fizice pentru încălzirea muşchilor şi a articulaţiilor, gradul de dificultate a pârtiei alese ar trebui să fie direct proporţional cu experienţa fiecăruia, iar alegerea echipamentului de schi şi legăturile corect făcute joacă un rol esenţial în preventia unui accident”, explică “ortopedul vedetelor”.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, a activat timp de 6 ani ca şef al secţiei Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, este şeful comisiei medicale din Federaţia Română de Fotbal, membru în comisia medicală a Comitelului Olimpic Sportiv Român şi este supranumit “ortopedul vedetelor”, după ce i-a avut pacienţi pe Klaus Iohannis, Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Ciprian Marica, Alex Chipciu, Raul Rusescu şi Monica Davidescu.

“Ortopedul vedetelor”, despre accidentele la schi

Foto: Dr. Ion Bogdan Codorean/ Facebook

Citește și: