Maria Bîrnaure
1048 vizualizări 8 nov 2017

Rezistenţa la antibiotice este o problemă la nivel mondial, fiind cauza pentru imposibiltatea de combatere a anumitor boli, manifestându-se prin lipsa de răspuns a organismului la orice fel de tratament. 

OMS avertizează că un pas important în oprirea sporirii puterii acestei probleme este acela de a opri utilizarea fără sens a antibioticelor în cazul animalelor. În unele ţări, aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se produce în sectorul animal, în special pentru sporirea creşterii în cazul animalelor sănătoase. 

Utilizarea excesivă şi greşită a antibioticelor în cazul animalelor şi oamenilor contribuie la creşterea ameninţării rezistenţei la antibiotice. Unele tipuri de bacterii care cauzează infecţii serioase în cazul oamenilor au devenit deja rezistenţe la mare parte dintre tratamentele existente şi pentru ele există foarte puţine opţiuni în ceea ce priveşte dezvoltarea unor noi leacuri. 

„Lipsa unor antibiotice eficiente este o ameninţare serioasă de securitate din prisma unei posibile epidemii mortale”, explică medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. 

O cercetare publicată recent în The Lancet Planetary Health arată că atunci când s-a intervenit pentru restricţionarea utilizării de antibiotice în rândul animalelor pentru consum, numărul de bacterii rezistente la antibiotice în cazul acestor animale a scăzut cu până la 39%. 

OMS recomandă ca, atunci când este posibil, animalele bolnave, în cazul cărora se impune utilizarea unui tratament medicamentos, să se realizeze analize pentru determinarea antibioticelor potrivite bolii avute şi să se interzică în totalitate utilizarea de antibiotice pentru sporirea ritmului de creştere a animalului. 

Citește și: