Dora Vulcan
1324 vizualizări 6 mai 2019

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat luni că va trimite o echipă de control la Spitalul de Urgenţă din Cluj după controlul inopinat făcut în weekend la unitatea spitalicească. Pintea a spus că vizita sa era aşteptată şi cu toate acestea a constatat o serie de nereguli.

„A fost amuzant pentru că portarul de la Clinica de Ortopedie mi-a spus că mă aşteptau. Zic, v-a anunţat cineva? Pentru că suntem la Unitatea de Primiri Urgenţe. A zis nu, vă aşteptam atunci când aţi fost la Gherla. Adică acum 3 săptămâni, o lună. Nu cred că nu au auzit, am senzaţia că nu le-a păsat, vorbesc foarte serios în acest moment. Am rămas surprinsă când m-au abordat aparţinătorii să îmi spună că stau de ore bune astfel încât aşteptând ca pacienţii să fie transportaţi într-o altă clinică să fie consultaţi, medicii din UPU erau depăşiţi de situaţie, în sensul că au solicitat ambulanţă, ambulanţa după 4 ore nu venise, erau paturi blocate şi până la urmă bineînţeles că avem, sigur medici nu îşi fac treaba, ba da medicii de acolo chiar îşi făceau treaba. Dar erau blocaţi de chestiunile acestea organizatorice. Am întrebat de exemplu de ce nu există ambulanţieri sau ambulanţă care să transporte aceşti pacienţi pentru consulturi şi mi s-a spus că există de luni până vineri. A zic şi pe week-end nu mai avem nimic? La fel revin la sălile de operaţie, sala de operaţie de la clinica de ortopedie, aceste săli de operaţie funcţionează doar dimineaţa şi până vineri, de luni până vineri şi suntem spital clinic de urgenţă. Sigur ni se va spune că nu avem fonduri suficiente pentru personal, eu refuz să cred aceste lucruri de aceea echipa de control va merge şi va verifica aspectele pe care le-am sesizat. Şi cu siguranţă va trebui să le remediem pentru că până la urmă Cluj este un centru universitar, este elita medicinii româneşti”, a declarat luni, la Digi 24, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul a spus că nu se aştepta să găsească aceste nereguli, semnalate de-a lungul ultimilor doi ani.

„(...) eu mă aşteptam să fie remediate pentru că au fost semnalate aceste probleme, am avut discuţii cu conducerea spitalului, cu cei din direcţia de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a alocat bani pentru echipamente medicale anul trecut aproximativ 8 milioane de lei, anul acesta până în prezent 7 milioane de lei. Deci din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală nu există probleme, dar condiţiile în care sunt primiţi pacienţii sunt absolut de neacceptat. Pe de altă parte eu am încercat o colaborare cu cei de la Consiliul Judeţean, din păcate nu am găsit uşi deschise acolo. Sumele alocate pentru întreţinerea clădirilor sunt aproximativ 40 pe care Ministerul le are în administrare sunt absolut suficiente. De asemenea au fost alocaţi bani din fondurile proprii ale spitalului pentru anumite reparaţii, dar insuficienţi pentru că nu putem face mai mult nefiind proprietarii clădirilor. Pe de altă parte nu vreau să găsesc scuze celor de la spital. Intrarea clinicii de ortopedie este absolut dezolantă, pentru că orice pacient vine acolo este absolut şocat. Este mizerie, este debandadă, mă refer în curte la intrare. Pe de altă parte nu există posibilitatea să se facă intervenţii chirurgicale în acea clinică în week-end, să nu uităm că e spital de urgenţă. Dacă un pacient are nevoie de o intervenţie chirurgicală ortopedică este plimbat în altă clinică”, a declarat Sorina Pintea.

Ea a anunţat că a avut o discuţie cu şeful corpului de control al ministerului care va merge în control şi va verifica în primul rând condiţiile igienico-sanitaare din clădirile pe care Ministerul Sănătăţii de lare în administrare de la consiliul judeţean dar şi activitatea managerului şi a directorului spitalului.

„În acest moment sunt cabinet împreună cu şeful corpului de control care va efectua o deplasare şi va verifica în primul rând condiţiile igienico sanitare din toate clădirile pe care ministerul le are în administrare de la Consiliul Judeţean în Cluj şi va vedea exact ce se întâmplă acolo. Va vedea dacă directorul administrativ şi-a făcut treaba, pentru că este vorba totuşi de nişte lucruri organizatorice, iar din punct de vedere al activităţii medicale va verifica modul în care managerul şi directorul medical au înţeles organizările, activitatea medicală în folosul pacientului pentru că despre asta vorbim”, a spus Pintea.

Consiliul Judeţean Cluj, după vizita Sorinei Pintea la spital: Foloseşte sănătatea drept lance în campania electorală 

Consiliul Judeţean Cluj îi cere ministrului Sorina Pintea să nu mai folosească sănătatea drept lance în campania electorală, susţinând că problemele identificate la Spitalul de Urgenţă ţin de organizarea Ministerului, întrucât instituţia este în subordinea MS, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al CJ Cluj transmis, luni, dezorganizarea de la SCJU Cluj-Napoca, lipsa ambulanţelor şi faptul că nu se fac operaţii în weekend ţin de modul în care ministrul organizează activitatea Ministerului Sănătăţii.

„Aflat în campanie electorală, ministrul Sănătăţii Sorina Pintea se miră la ceas de noapte şi se acuză pe sine. Constatările referitoare la situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca sunt, de fapt, acuzaţii aduse propriului minister fiindcă spitalul este în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. O miră dezorganizarea pe doamna ministru? Nu sunt ambulanţe suficiente? Nu se fac operaţii în weekend? Toate acestea ţin de modul în care ministrul organizează activitatea ministerului, prin însăşi misiunea pe care o are. Consiliul Judeţean Cluj îi solicită public ministrului Pintea să nu mai folosească sănătatea drept lance în campania electorală”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii Consiliul Judeţean Cluj au subliniat că instituţia are în proprietate exclusiv clădirile spitalului judeţean având sarcina de a investi în lucrările majore care ţin de consolidarea şi modernizarea clădirii.

„Igienizarea şi lucrările curente sunt în sarcina ministerului. Cu toate acestea, în anul 2018, Consiliul Judeţean Cluj a investit numai în acest spital 3.291.590 lei iar pentru primul trimestru din 2019 a alocat 1 milion de lei. Mai mult, tot pentru Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean Cluj a accesat şi câştigat fonduri europene în valoare de 13.182.344 lei pentru dotarea ambulatoriului spitalului”, se mai arată în comunicatul CJ Cluj.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a scris, duminică, pe Facebook, că a continuat sâmbătă seara seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de ortopedie.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii finanţează anul acesta achiziţia de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienţii să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiţii de siguranţă.

 

Citește și: