Roxana Din
853 vizualizări 5 iun 2019

Ministrul a precizat că în lista medicamentelor compensate nu s-a mai făcut ordine de ani de zile, responsabilitatea aparţinând comisiilor de specialitate. Totodată, Pintea a subliniat că se doreşte creşterea listei medicamentelor compensate.

„De câţi ani nu s-a mai făcut curăţenie în lista compensatelor. Introducem noi molecule, dar cele vechi sunt de la Ginkgo Biloba încoace. Şi tot de la comisiile de specialitate aştept răspunsuri, eu nu sunt medic. De anul trecut s-au făcut paşi concreţi, dorim să creştem lista medicamentelor compensate”, a declarat ministrul.

Sorina Pintea a mai explicat că se doreşte introducerea unor medicamente inovative, însă acest lucru nu trebuie să ducă la dispariţia genericelor.

„Dorim să introducem medicamente inovative, dar nu ne permitem să dispară medicamente generice care sunt ieftine. Până nu ajungem la acel echilibru vom fi limitaţi”, a concluzionat ministrul.

Declaraţiile au fost lansate miercuri, la dezbaterea cu tema „Prevenţia în Sănătate. De la deziderat la fapte”.

Ministrul Sănătăţii: Draftul pentru o nouă lege în domeniul sănătăţii, aproape finalizat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că draftul pentru legea prevenţiei este aproape finalizat, urmând să fie gata în maximum o lună. Legea are ca principal scop „asigurarea accesului universal şi echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente”, explică ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a precizat, miercuri, că draftul pentru legea prevenţiei e aproape gata. Timpul estimat de ministru în vederea finalizării este de aproximativ o lună, însă sunt depuse eforturi în vederea scurtării acestor timpi de aşteptare.

„Am finalizat oarecum draftul pentru legea prevenţiei. Cu siguranţă ar mai fi cam o lună de lucru, dar pentru a scurta oarecum timpul am propus echipei să mergem o săptămână undeva fără telefoane, fără intervenţii şi să stăm de dimineaţă până seara să finalizăm acest proiect important”, a explicat ministrul.

Sorina Pintea a informat că principalul scop al acestei legi este „asigurarea accesului universal şi echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente conforme cu nivelul progresului înregistrat de tehnică şi ştiinţele medicale”.

„Creăm premisele ca tot ce apare nou, inovativ în sănătate să fie aplicat. Bineînţeles, în concordanţă cu legislaţia pe care o vom adapta astfel încât să permită accesul”, informează ministrul.

Potrivit aceleiaşi surse, legea prevenţiei a fost fundamentată pe mai multe principii cheie, precum echitate, solidaritate, eficienţă.

„Legea prevenţiei este construită pornind de la următoarele principii: echitatea în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană asigurată sau nu, solidaritatea, eficienţa utilizării fondurilor publice, abordarea centrată pe persoană de-a lungul vieţii, reorganizarea instituţională cu creşterea capacităţilor de sănătate publică în termen de infrastructură, resursă umană, tehnologia informaţiei şi sisteme informaţionale. Responsabilizarea autorităţilor locale, a comunităţilor şi a persoanelor privind dezvoltarea programelor de prevenţie. Dezvoltarea de parteneriate intersectoriale şi interinstituţionale pentru a prioritiza sănătatea în toate politicile”, spune ministrul.

Sorina Pintea a precizat că monitorizarea şi reglementarea vor fi făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Regândirea organizării Ministerului Sănătăţii şi a structurilor din subordine reprezintă o temă prioritară în contextul aplicării acestei legi, arată Pintea.

„Un capitol important este reprezentat de stabilirea structurilor responsabile şi atribuţiilor acestora în corelare cu noile concepte de sănătate, plecând de la regândirea organizării Ministerului Sănătăţii şi a structurilor din subordine - DSP-urile şi INSP, instituţii care vor avea rolul de dezvoltare, implementare şi monitorizare a noilor politici în sănătate publică şi a prevenţiei”, conchide ministrul.

 

 

Citește și: