Ana Obretin
471 vizualizări 3 oct 2018

Cercetătoarea Frances H. Arnold a primit premiul Nobel pentru metoda sa de dezvoltare direcţionată a enzimelor, proteine care catalizează reacţiile chimice.

George P. Smith şi Gregory P. Winter au primit premiul Nobel pentru cercetările lor legate, printre altele, de bacteriofagi, virusuri care infectează bacterii şi care pot fi transformate în proteine noi. Prin metodele dezvoltate de aceştia se pot produce anticorpi care pot neutraliza toxinele, contraataca maladiile autoimune şi vindeca metastazele.

În vârstă de 62 de ani, Frances H. Arnold este inginer şi cercetător şi considerată un pionier în domeniul evoluţiei controlate, o metodă folosită pentru a crea sisteme biologice utile, inclusiv enzime, circuite de reglare genetică şi organisme. Este profesor la California Institute of Technology din SUA, unde studiază evoluţia şi aplicaţiile acesteia în ştiinţă, medicină, chimie şi energie.

Chimistul american George P. Smith este profesor la University of Missouri-Columbia, SUA, iar Gregory P. Winter, în vârstă de 67 de ani, este un biochimist britanic, profesor la Trinity College Cambridge, pionier în domeniul anticorpilor monoclonali terapeutici.

În istoria premiilor Nobel pentru chimie, doar patru femei au mai fost recompensate cu prestigioasa distincţie, Marie Curie (care a primit şi Nobel pentru fizică în 1903), în 1911, Irène Joliot-Curie (fiica lui Marie Curie şi soţia lui Frédéric Joliot), în 1935, Dorothy Crowfoot Hodgkin, în 1964, şi Ada Yonath, în 2009.

Anul trecut, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat savanţilor Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson, pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice ce permite determinarea structurii biomoleculelor în imagini de înaltă rezoluţie.

Sezonul Nobel a debutat luni, cu premiul pentru medicină, acordat cercetătorilor americani James P. Allison şi japonez Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.

Marţi, cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru fizică, pentru descoperirile lor în domeniul laserelor.

Vineri va fi decernat premiul Nobel pentru pace, iar cel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunţat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secţiei ce decernează prestigioasa distincţie.

"Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat", a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al instituţiei.

Acesta a mai spus că Academia Suedeză a acţionat astfel "din respect pentru precedenţii şi viitorii laureaţi ai premiilor pentru literatură, pentru Fundaţia Nobel şi public în general".

"Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat şi anunţat în acelaşi timp cu cel pe 2019", se mai arăta în comunicat.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Citește și: