Florin Jinga
4062 vizualizări 6 mar 2019

Andreea Bălan a transmis primul mesaj, după ce şi-a revenit în urma stopului cardio-respirator suferit luni, în timpul naşterii celui de-al doilea copil. Vedeta de televiziune le-a mulţumit fanilor pentru mesajele de încurajare, dar şi medicilor care i-au salvat viaţa. 

Totodată, artista a dezvăluit că o embolie amiotică a fost cauza stopului cardio-respirator. 

„Dragii mei, abia astăzi mi-am luat fetiţa, pe Clara Maria, în braţe, după două zile de luptă ca să trăiesc. Vă mulţumesc din suflet tuturor pentru mesajele frumoase, le-am citit pe toate! Şi mulţumesc din inimă doctorilor de la Sanador care mi-au salvat viaţa! Ceea ce mi s-a întâmplat mie se întâmplă o dată la 80.000 de cazuri şi se numeşte embolie amniotică, iar medicii de aici au fost promţi şi imediat au intervenit şi au luat cele mai bune decizii ca eu să trăiesc“, a scris Andreea Bălan la prima fotografie de după naştere în care îşi strânge bebeluşul la piept.

Doru Herghelegiu, medicul care a fost solicitat să intervină, a explicat, într-o intervenţie la Antena 3, că a fost o situaţie critică, iar rata de supravieţuire în cazul apariţiei unei astfel de complicaţii este de doar 10%.  

Medicul a subliniat că au fost făcute în timp util toate manevrele, resuscitarea Andreei Bălan a durat un minut, însă nu i-au fost afectate funcţiile cerebrale.

„Starea ei este bună, este conştientă, a intrat în comunicare cu familia, cu medicii. Probabil se va recupera foarte repede. Nu sunt urmări. Copilul e bine“, a spus Herghelegiu. 

Cântăreaţa Andreea Bălan (34 de ani) şi actorul George Burcea (31 de ani) au devenit părinţi pentru a doua oară. Cei doi mai au o fetiţă, Ella Maya, în vârstă de doi ani.

Ce este embolia amniotică

Embolia cu lichid amniotic (ELA) reprezintă o complicaţie foarte gravã a sarcinii, nasterii, sau avortului, cu instalare cataclismicã, caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, şoc, CID şi frecvent deces matern şi/sau fetal. Se presupune cã ELA s-ar datora trecerii de lichid amniotic în circulaţia maternă, potrivit Centrului Medical de Diagnostic şi Tratament "Dr. Victor Babeş".

Evoluţia se desfăşoară teoretic în 3 faze:

- faza de hipoxie severă şi insuficienţă cardiacă dreaptă;

- faza de insuficienţă ventriculară stângă – hipotensiune;

- faza de disfuncţie neurologicã, convulsii, comă.

Prognostic:

- mortalitate maternă: 61 -86%;

- sechelaritatea neurologică: 85% la supravieţuitoare;

- supravieţuirea neonatală: 70%.

Factori favorizanţi ai acestei afecţiuni sunt:

- multiparitatea;

- vârsta înaintată a gravidei;

- ruperea membranelor;

- hipercontractilitate uterinã, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine;

- angajarea capului fetal; feţi macrosomi;

- traumatisme abdominale;

- amniocenteza;

- operaţia cezariană;

- ruptura uterină;

- retenţia placentarã.

Foto: Andreea Bălan/ Facebook

Citește și: