Mădălina CHIŢU
3581 vizualizări 8 iun 2012

Mătreaţa este o afecţiune a scalpului extrem de des întâlnită, afirmă medicii. Potrivit statisticilor de specialitate, o treime din populaţia globului se confruntă cu această problemă dermatologică. Specialiştii spun că mătreaţa este caracterizată prin descuamarea excesivă a scalpului, iritaţie şi o puternică senzaţie de mâncărime.

Principala cauză a apariţiei aceastei probleme dermatologice este bacteria Malassezia, care trăieşte pe scalpul sănătos al majorităţii adulţilor şi care uneori se înmulţeşte necontrolat, cauzând iritaţii ce conduc la o reînnoire excesivă a celulelor. În timp ce se desprind de scalp, aceste celule se aglomerează sub formă de matreaţă.

Apariţia acestei probleme este semnul unui scalp sensibil la factorii externi, care se reînnoieşte mai des decât necesar. Persoanele care fac des mătreaţă pot suferi însă de afecţiuni mai grave precum eczeme, psoriazisul sau dermatita seboreică.

Dermatologii spun că printre factorii care favorizează apariţia mătreţii se numără transpiraţia, secreţia ridicată de sebum de la nivelul scalpului, fluctuaţiile hormonale, stresul, radiaţiile UV, spălarul neregulat, dieta şi poluarea.

"Mătreaţa poate fi eliminată prin folosirea în mod regulat a unui şampon antimătreaţă, adoptarea unei diete echilibrate şi bogate în proteine, fier, vitamine, minerale, hidratare şi evitarea stresului zilnic. Şampoanele antimătreaţă conţin substanţe active care distrug bacteria Malassezia şi sunt special concepute astfel încât să cureţe atât părul cât şi scalpul, să îndepărteze mătreaţa şi să reducă senzaţia de iritaţie", a spus dr. Constantin Venerus Popa, medic primar dermatolog.

Citește și: