Silviu Bănilă
378 vizualizări 23 oct 2014
Analiştii Tradeville subliniază că titlurile companiilor pharma listate la Bursa de Valori Bucureşti merită cumpărate. Adoptată în 2011, taxa clawback se aplică în industria farmaceutică românească pentru ca producătorii de medicamente să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o valoare variabilă, în funcţie de veniturile obţinute.
 
Potrivit celor de la Tradeville, noul proiect privind taxa clawback lansat în discuţie publică de autorităţi nu cuprinde propunerile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sănătate, spun specialiştii.
 
Potrivit firmei de cercetare şi studii de piaţă Cegedim România, piaţa farmaceutică autohtonă ar putea creşte cu 2,7% în acest an, comparativ cu 2013. Compania estimează că până în 2018 piaţa va înregistra o creştere medie anuală de 4,8%. 
 
Pe plan intern, în ultimii ani, cele trei companii pharma listate la BVB s-au orientat spre exporturi. Antibiotice SA (ATB) şi-a majorat exporturile cu 7% în S1 2013 şi şi-a păstrat poziţia de lider pentru exportul de nistatină.
 
Biofarm SA (BIO) este o altă companie care mizează pe creşterea exporturilor şi în acest sens a demarat construirea unei noi fabrici cu o capacitate de producţie dublă, care va fi finalizată în 2015. 
 
La rândul său, Zentiva SA (SCD) a hotărât să extindă capacitatea de producţie, finanţată din fonduri proprii, în vederea majorării semnificative a exportului. 
 
„Titlurile din sectorul farmaceutic sunt defensive, generând câştiguri mai însemnate decât piaţa în perioadele de incertitudine. Potrivit teoriei rotaţiei sectoriale, momentul optim pentru a investi în acţiuni aparţinând sectorului farmaceutic este vârful expansiunii economice, atunci când, în comparaţie cu alte sectoare, aceste acţiuni sunt, de obicei, subevaluate”, conchide analiza citată.

Citește și: