Dan Straut
815 vizualizări 17 iul 2018

La teleconferinţa cu toate statele membre, organizată de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Sănătate (DG SANTE), au fost discutate aspecte legate de gestionarea situaţiei generate de prezenţa Listeria monocytogenes în porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) şi, posibil în alte produse de origine vegetală congelate produse de această firmă.

„În urma discuţiilor, s-a propus ca pentru viitor să se menţioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea să fie preparate termic, înainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termică – fierbere)”, menţionează ANSVSA.

Cu acest prilej, au fost purtate discuţii tehnice şi a avut loc un schimb de opinii privind măsurile de gestionare a riscurilor întreprinse de către statele membre.

Comisia Europeană va transmite, în scurt timp, o informare cu privire la acest subiect, care va cuprinde recomandări pentru a fi difuzate către consumatorii din toate statele membre. De asemenea, s-a adus din nou în discuţie necesitatea ca autorităţile competente din statele membre să continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria.

„Precizăm că ANSVSA monitorizează în continuare procedurile de retragere şi rechemare ale firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuţie comunicată”, menţionează Autoritatea.

 

Citește și: