Gandul.info
Lucia Ciocarlie
601 vizualizări 28 iul 2018

Ministerul Sănătăţii anunţă că prima etapă a Programului naţional de screening a hepatitelor virale a fost demarat, iar activitatea propriu-zisă de depistare precoce prevăzută în a doua etapă a programului, va începe la finalul acestui an, după obţinerea acordului final al Comisiei Europene.

"România a făcut paşi importanţi pentru supravegherea, controlul şi combaterea infecţiilor cu virus hepatitic şi pentru îndeplinirea Planului de acţiune recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Asigur toţi pacienţii că vom continua lupta împotriva hepatitelor virale B şi C şi mulţumesc asociaţiilor de pacienţi pentru implicarea civică şi devotament”, spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

"În ultimii 3 ani, pacienţii din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. (...) Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienţi în 2016 la 12.000 pacienţi în 2017. Începând cu luna septembrie 2018, noile contracte cost-volum-rezultat prevăd extinderea tratamentelor fără interferon către grupe de risc speciale, care pana acum nu au beneficiat de tratament. Este vorba despre pacienţii cu hepatita C transplantaţi de organe solide, altul decat ficatul. De asemenea, vor fi disponibile toate tipurile de tratamente inovatoare care au autorizaţie de punere pe piaţă în România" se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii transmitea, la finalul anului trecut, că România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C şi D, precum şi pentru screening prenatal.

Puteţi consulta comunicatul Ministerului Sănătăţii AICI

Astăzi, de  Ziua Mondială de Lupta împotriva Hepatitei, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice desfăşoară acţiuni de informare şi testare.

 

Citește și: