Teodor Bobei
180 vizualizări 29 oct 2019

Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea Ordonanţei de Guvern 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidenţiat cu numărul absolvenţilor de Medicină. Examenul de rezidenţiat va avea loc pe data de 8 decembrie

Proiectul prevede că: „Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.”

În legea în vigoare, cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, cercetării şi inovării.

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a adoptat un amendament aparţinând senatorului PSD Liviu Pop, care a fost respins în comisia pentru sănătate, dar a fost ulterior, admis în plen, cu 53 de voturi „pentru” şi 12 împotrivă, care prevede că Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi posturi, prin concurs naţional, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicină de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale. Pentru anul 2019, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii.

Deputaţii au amendat proiectul în Comisia de Sănătate, astfel examenul de rezidenţiat fiind programat pentru data de 8 decembrie.

Totodată, medicii rezidenţi care nu îşi iau examenul de rezidenţiat dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la 3 ani dacă sunt angajaţi de un spital, astfel rezolvându-se deficitul de medici din unele spitale sau specializări

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparţine mai multor senatori şi deputaţi, PSD, PNL, PMP, şi UDMR şi a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidenţiat trebuia să se desfăşoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educaţie.

Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, de la ora 16.00

 

Citește și: