Claudiu Cristea
3184 vizualizări 10 aug 2018

Simptomele BPH pot include urinare nocturnă, ezitare urinară sau un flux de urină slab. Din fericire pentru dumneavoastră, există mai multe modalităţi de a vă îngriji de această problemă.

Dacă respectaţi următorii şase paşi, vă puteţi îmbunătăţi sănătatea prostatei şi puteţi preveni alte probleme de sănătate a acesteia. 

1. Consumaţi alimentele potrivite

S-ar putea să nu vă gândiţi că alimentaţia vă afectează prostata, dar dieta joacă un rol important. Puteţi reduce inflamaţia şi încetini creşterea prostatei, consumând alimente precum: nuci braziliene, brocoli, ciupeci asiatice, rodii etc.

Peştele precum somonul, tonul, heringul sau hamsia sunt peşti uleioşi bogaţi în acizi graşi. Alte grăsimi sănătoase de care vă puteţi bucura sunt cele care se regăsesc în seminţe, nuci, avocado sau măsline.

Legumele sunt o altă categorie de alimente indicate pentru sănătatea prostatei. Căutaţi cu precădere legumele crucifere precum varza, conopida, brocoli, bogate în vitamina C. Pe de altă parte, e necesar să eliminaţi alimentele sărate şi să reduceţi consumul de alcool. De asemena, băuturile cu cofeină şi sifonul pot agrava simptomele. 

2. Alegeţi proteina vegetală în locul celei animale

Cea mai bună proteină de care poate beneficia prostata este proteina vegetala. Cea animală este strâns asociată cu simptomele unei prostate mărite. Proteina zilnică poate fi astfel obţinută din surse vegetale precum fasolea, lintea, quinoa sau seminţele de dovleac. 

3. Faceţi mişcare

Exersează cu regularitate şi vei fi surprins de rezultate. Exerciţiile fizice pot preveni inflamarea prostatei şi ajută la gestionarea simptomelor asociate acestei afecţiuni. Cele mai bune exerciţii pentru sănătatea prostatei sunt cele aerobice şi de rezistenţă. Planifică o serie de antrenamente variate şi beneficiile vor fi pe măsură. 

4. Pierdeţi din greutate

Scăderea în greutate este rezultatul unui regim alimentar şi de viaţă corespunzator. Obezitatea este legată de multe probleme de sănătate ale prostatei. Pierdeţi din greutatea în exces şi veţi înlătura din simptomele nedorite ale prostatei. 

5. Gestionaţi hormonii

Odată cu înaintarea în vârstă, producţia de hormoni suferă schimbări. Gestionarea producţiei de hormoni are însă un rol important în gestionarea sănătăţii vezicii urinare. 

Hormonul numit 5 alfa transformă testosteronul în dihidrotestosteron (DHT). Asta poate determina scăderea nivelului de testosteron şi poate produce un dezechilibru între testosteron şi estrogen, deteminând mărirea prostatei.

6. Luaţi suplimente naturale

Pe piaţa din România există suplimente pentru sănătatea prostatei. Acestea pot susţine eforturile corpului de a regla hormonii şi de a reduce dimensiunea prostatei inflamate. 

Foto: Hepta

 

Citește și: