Florin Zafiu
3143 vizualizări 22 feb 2019

"Când faci timp de 10 ani acelaşi lucru, e posibil să ai un comportament profesional. Menţinea de nişte pense, făcea nişte câmpuri, făcea nişte pansamente, cel puţin cât a intrat cu mine în sala de operaţii. Nu pot să spun ceva ce nu am văzut, eu nu am asistat împreună cu doamna doctor Dragu la nicio operaţie împreună cu dânsa. Nu mi-a trezit nicio suspiciune pentru simplul fapt că am văzut-o acolo şi orice medic care este angajat la o instituţie de stat sau privată ar fi trebuit să aibă hârtii pentru că noi nu putem profesa fără niciun act", mărturiseşte Roxana Al Momani, medic al Spitalului Judeţean Ilfov.

Întrebat cine crede că este vinovat pentru această situaţie, medicul, care a lucrat alături de Raluca Bîrsan timp de 10 ani, a precizat că responsabilă este instituţia care a angajat-o, adică unitatea spitalicească.

"Eu nu aş fi putut să profesez dacă nu aduceam de la Colegiul Medicilor un aviz valabil. Am înţeles că ea nu avea nici măcar un aviz valabil de ani de zile. (...) Nu pot să spun că era protejata vreunui medic. Pot să afirm că intra în sală mai mult cu doamna doctor Dragu (fosta şefă a secţiei de Ginecologie din spital, Roxana Dragu -n.r.) decât cu alţi medici, dar nu pot să spun că era protejata doamnei doctor. Cu mine nu s-a întâmplat acest lucru. Când intra cu mine în sală, menţinea pensele să-mi creeze un câmp vizual asupra intervenţiei pe care urma să o efectuez, la sfârşit împreună făceam şi pansamentele, vedeam timpii operatori, era singurul lucru pe care-l făcea cu mine în sala de operaţii", a mai declarat medicul.

Roxana Al Momani a mai spus că nu a auzit de nicio reclamaţie depusă de vreun pacient împotriva Roxanei Dragu sau a Ralucăi Bîrsan.

"De ce aceste paciente nu au depus plângere la momentul respectiv? Că poate ne sesizam şi noi şi nu ajungeam aici. Cât a fost cu mine în sala de operaţii, da, intra în contact (cu pacienţii -n.r.), dar sub stricta supraveghere a mea. Nu am lăsat-o să facă manevre ce presupuneau o intervenţie asupra pacientei sau un risc asupra pacientei. Era strict responsabilitatea mea ca medic operator principal. Orice escroc poate să înşele pe oricine. Asta este, o escroacă, până la urma urmei, din moment ce tu ai putut să păcăleşti atâta lume şi o instituţie a statului", a mai spus doctorul.

În acest dosar a fost audiat marţi şi un fost medic al Spitalului Judeţean Ilfov, Al Jashi Isam. După audieri, acesta a declarat că mai mulţi medici care nu o agreau pe protejata doamnei Dragu, „rezidenta Raluca”, şi-au dat demisia, de-a lungul timpului, pentru că s-au exercitat presiuni aspura lor. Medicul a mai declarat, atât în faţa anchetatorilor, cât şi la ieşire din secţia de poliţie, că şi asupra lui s-au făcut presiuni, însă a reuşit să reziste.

Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu falsul medic un contract de voluntariat care nu se încadra în prevederile Legii, în condiţiile în care Raluca Bîrsan a depus o diplomă de studii falsificată. Femeia a desfăşurat astfel activităţi în cadrul Secţiei de Ginecologie timp de 10 ani.

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

După 10 ani în care s-au făcut că nu observă falsurile evidente din actele în baza cărora o femeie lucra ca ”medic voluntar” la Spitalul de Urgenţă Ilfov, odată cu declanşarea scandalului pornit de la parcagiul italian care opera fără probleme în clinici de chirurgie estetică din Bucureşti, s-au trezit şi autorităţile. Desigur, toţi se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea spre altcineva.

”Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România” declară ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. ”Am declarat public că, în sistemul public de sănătate, nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015, care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesionale cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate.”

După ce jurnaliştii au descoperit că Raluca Bîrsan lucra ilegal de 10 ani ca medic voluntar la Spitalul de Urgenţă Ilfov, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut plângere penală la parchet. ”Cred că este obligatoriu să cunoaştem adevărul şi de aceea, având un membru în Consiliul de administraţie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la şedinţă, vom convoca o şedinţă de urgenţă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat”, reacţionează acum ministrul Sănătăţii.

Diploma medicului impostor

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidenţele sale la studiile curriculare de licenţă sau master. De asemenea, nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bîrsan.

Verificând numărul şi seria documentului, reprezentanţii Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu au descoperit că diploma depusă de femeie la spital a fost falsificată prin modificarea unui act original emis de instituţie, pentru un absolvent care a terminat... jurnalistica.

”Diploma este emisă de noi,” anunţă Teodor Boantă, purtător de cuvânt al ULBS. ”Tânărul şi-a dat licenţa la noi şi şi-a ridicat diploma personal."

Diploma falsului medic

Anchetatorii urmează să stabilească cine a falsificat documentul, emis pe numele lui Constantin Alin Barbu şi care este implicarea absolventului în această poveste. Pe originalul, emis în 2008, au fost modificate data emiterii (2012, în loc de 2008), durata studiilor (6 ani, în loc de 4 ani), poza şi datele personale. Doar seria şi numărul au rămas cele originale.

Foto: Hepta

Citește și: