Florin Zafiu
3238 vizualizări 19 feb 2019

La Spitalul Judeţean Ilfov se pregăteşte muşamalizare cazului medicului impostor Raluca Bîrsan. Deja au început să se invoce tot felul de motive puerile şi proceduri care vor amâna concluziile unei anchete interne până când cazul va fi uitat.

”Vreo 2-3 săptămâni ar trebui să dureze comisia de disciplină, dar şi aici este o problemă, pentru că încercând să fim obiectivi în această anchetă a comisiei de disciplină, am ajuns la concluzia că va trebui să schimbăm câteva persoane din comisie, pentru că ştiţi cum funcţionează şi în spitale relaţiile de colegialitate. Sunt două persoane din apropierea Secţiei de ginecologie. Joi, o să fie o nouă decizie pentru o nouă comisie de disciplină. Sunt 7 persoane în comisie, medici ai spitalului”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă dr.Dan Blendea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov.

Întrebat dacă până în prezent, de când a izbucnit scandalul în care este implicată Raluca Bîrsan, spitalul a luat măsuri administrative împotriva unor angajaţi care ar putea fi responsabili în acest caz, Blendea a răspuns:

”Este o procedură complicată. Am dat sancţiuni justificate, în trecut, pe absenţe, în care petenţii au câştigat în Instanţă. Nu trecem peste proceduri, pentru că dacă am făcut vreo greşeală în lanţul acesta al anchetei, ne trezim că pierdem. Singurul lucru care s-a întâmplat până acum este rezilierea contractului doamnei Raluca Bîrsan, decizie unilaterală, şi dispariţia dumneaei din spital”, asigură Blendea.

Potrivit acestuia, în afară de ancheta internă, investigaţii fac atât Poliţia, cât şi Consiliul Judeţean.

”Spitalul este supus în momentul de faţă unor anchete, atât din partea Poliţiei cât şi din partea Consiliului Judeţean, cât şi din partea administraţiei spitalului. Am crezut că o să avem finalizate răspunsuri la întrebările pe care le-am avut puse data trecută, dar, termenele legale durează. Consiliul Judeţean a stabilit o comisie de anchetă prin hotărârea preşedintelui CJ , care s-a deplasat la spital şi a făcut verificările proprii vizavi de cazul Raluca Bîrsan (...) Sancţiunile pot să meargă de la avertismente simple până la desfacerea contractului de muncă", a mai spus dr. Dan Blendea.

Până în prezent nu a fost depusă nicio reclamaţie pentru un eventual caz de vătămare, în urma unei intervenţii carear fi fost făcută de Raluca Bîrsan.

Mai mulţi medici care nu o agreau pe Raluca Bîrsan, voluntara de la Spitalul Ilfov cu diplomă falsă, au demisionat din cauză că s-au exercitat presiuni asupra lor, dezvăluie Al Jashi Isam, un fost medic al Spitalului Judeţean Ilfov.

"Suspiciunile sunt de mult, au fost foarte mulţi colegi de-ai mei hărţuiţi, denigraţi, obligaţi să-şi dea demisiile din cauza acesteia. Era protejata şefei secţiei, sunt relaţiile foarte speciale, nu pot să declar ce relaţii. Calitatea profesională este zero. (...) Cuplul ăsta este un diavol, care a păcălit pe toată lumea. Aveau o relaţie specială şi foarte specială. Doamna Alexandrescu Felicia, doamna Silvia Racu şi doamna doctor Braşoveanu Geanina, au fost presiunile. Nu o agreau în secţie. Eu, din 2016, am fost permanent sub presiune. Am rezistat, mi-au desfăcut contractul de muncă, am dat în judecată, l-am câştigat, reintegrare şi despăgubiri", a declarat fostul medic, la ieşirea de la audieri.

Al Jashi Isam consideră că pacientele au fost puse în pericol şi chiar cunoaşte cazuri de complicaţii apărute în urma intervenţiilor.

"Făcea noduri la artere şi vene, pentru care trebuie să ai o specialitate de chirurgie, ca să facă lucrul ăsta. Făcea legături vene şi artere. Asta am văzut. Eu când am venit în spital, în 2011, am găsit-o pe această numită Bîrsan Raluca în spital", a completat fostul angajat.

Pe 29 septembrie 2016, Al Jashi Isam a reclamat la Poliţie furtul halatului medical personal în buzunarul căruia avea parafa medicală.

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

După 10 ani în care s-au făcut că nu observă falsurile evidente din actele în baza cărora o femeie lucra ca ”medic voluntar” la Spitalul de Urgenţă Ilfov, odată cu declanşarea scandalului pornit de la parcagiul italian care opera fără probleme în clinici de chirurgie estetică din Bucureşti, s-au trezit şi autorităţile. Desigur, toţi se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea spre altcineva.

”Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România” declară ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. ”Am declarat public că, în sistemul public de sănătate, nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015, care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesionale cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate.”

După ce jurnaliştii au descoperit că Raluca Bîrsan lucra ilegal de 10 ani ca medic voluntar la Spitalul de Urgenţă Ilfov, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut plângere penală la parchet. ”Cred că este obligatoriu să cunoaştem adevărul şi de aceea, având un membru în Consiliul de administraţie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la şedinţă, vom convoca o şedinţă de urgenţă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat”, reacţionează acum ministrul Sănătăţii.

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidenţele sale la studiile curriculare de licenţă sau master. De asemenea, nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bîrsan.

Verificând numărul şi seria documentului, reprezentanţii Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu au descoperit că diploma depusă de femeie la spital a fost falsificată prin modificarea unui act original emis de instituţie, pentru un absolvent care a terminat... jurnalistica.

”Diploma este emisă de noi,” anunţă Teodor Boantă, purtător de cuvânt al ULBS. ”Tânărul şi-a dat licenţa la noi şi şi-a ridicat diploma personal."

Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică

Anchetatorii urmează să stabilească cine a falsificat documentul, emis pe numele lui Constantin Alin Barbu şi care este implicarea absolventului în această poveste. Pe originalul, emis în 2008, au fost modificate data emiterii (2012, în loc de 2008), durata studiilor (6 ani, în loc de 4 ani), poza şi datele personale. Doar seria şi numărul au rămas cele originale.

Foto: Hepta

Citește și: