959 vizualizări 20 nov 2018

Manifestările tusei, în cazul copiilor

Tusea poate fi umedă sau seacă. Tusea umedă, cu expectoraţie, este cel mai probabil cauzată de o formă de infecţie, în vreme ce tusea uscată poate fi cauzată de o simplă iritaţie (provocată de funingine, de fum sau eventual de catarul asociat cu o răceală); ori poate fi declanşată de astm.

Când să apelaţi la medic, dacă tuşesc copiii

În primele două săptămâni de manifestare, tusea poate provoca mai multe probleme decât mai târziu. Nu numai că bebeluşii au căile aeriene foarte fine, dar tusea lor este relativ slabă şi nu poate expulza germenii sau substanţele iritante din interiorul acestor căi.

Cereţi asistenţă medicală în cazul unui sugar dacă:

Tusea ţine mai mult de câteva zile

Tusea este însoţită de temperatură mare

Bebeluşul nu mai mănâncă

Vi se pare că bebeluşul se simte rău în orice alt mod

În cazul copiilor mai mari, mergeţi la medic dacă:

Copilul se simte rău din cauza tusei

Copilul tuşeşte mai ales noaptea sau când face efort

Tusea a început după un episod de sufocare (e posibil ca micuţul să fi inhalat un corp străin, cum ar fi o alună, o mărgeluşă sau o bomboană)

Tusea care urmează unei răceli durează mai mult de o săptămână

 

 

Câteva remedii naturale împotriva tusei seci:

Infuzia de pătlagină: 1 linguriţă plantă uscată la 200 ml apă.
 

Decoctul din ceapă: se fierbe o ceapă mare albă în 500 ml apă timp de aproximativ 10 - 15 minute (în final rămâne jumătate de lichid) şi când se răceşte se adaugă miere. Se bea câte puţin de-a lungul zilei.
 

 

Tusea umedă sau productivă este de obicei însoţită de mucus şi secreţii aflate la nivelul traheei şi plămânilor. Ea contribuie la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior.

Atât în cazul tusei expectorante, cât şi în cazul celei seci,  specialiştii recomandă evitarea anumitor alimente care pot irita căile respiratorii şi declanşa un acces puternic de tuse: produsele foarte picante sau condimentate, preparatele care conţin oţet, sucurile carbogazoase, alcoolul sau fumatul. De asemenea, tratamentul recomandat pentru tusea umedă trebuie să faciliteze eliminarea mucusului şi să dilueze fluidele pentru o înlăturare mai rapidă a secreţiilor.

 

 

Câteva remedii naturale împotriva tusei productive:

Infuzia din muguri de pin: se obţine din două linguriţe de muguri la o cană cu apă clocotită şi se beau două - trei căni în timpul zilei.

Infuzia din flori de tei: o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită şi se beau doua - trei căni pe zi.

Ceaiul de cimbrişor este recunoscut pentru proprietăţile sale expectorante şi antiseptice: se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei.

 


Alte remedii contra tusei:

Tinctura de propolis în combinaţie cu miere: câte 10 - 30 de picături (după vârstă) amestecate cu una-două linguriţe de miere (sau în puţin ceai cald din plante medicinale) luate de 2 - 3 ori pe zi.
Pentru calmarea tusei: suc de ridiche neagră în amestec cu miere de albine (se găseşte gata preparat în magazine) se administrează după vârstă atât copiilor cât şi adulţilor.

 

Mai multe informaţii despre combaterea tusei pe CSID

 

Citește și: