Mădălina CHIŢU
1403 vizualizări 13 apr 2015

În perioada Sărbătorilor de Paşte mâncăm friptură de miel, drob, ouă, pască, cozonac, salată de boeuf, stufat. Toate aceste preparate au un conţinut ridicat de grăsime, afirmă nutriţioniştii şi ar trebui mâncate cu moderaţie şi nu mai multe zile la rând.

Recomandările acestora sunt întărite şi de rezultatele unui studiu recent care arată că dacă avem o dietă ce abundă în alimente grase atunci riscăm să ne punem sănătatea în pericol, scrie Daily Mail.

Cercetătorii spun că dacă avem o dietă dezechilibrată timp de cinci zile ne încetinim metabolismul. În plus, acest regim perturbă şi felul în care muşchii descompun zahărul din sânge.

O astfel de dietă duce la apariţia problemelor de sănătate chiar pe termen lung. Cercetătorii spun că persoanele care mănâncă timp de cinci zile alimente care au un conţinut ridicat de grăsime prezintă un risc ridicat de a avea probleme cu greutatea, de a deveni obezi sau de a suferi de diabet sau boli de inimă.

”Mulţi oameni au impresia că dacă vor mânca alimente ce au un conţinut ridicat de grăsimi timp de cinci zile vor scăpa fără niciun fel de probleme de sănătate. Dar, de atât au nevoie muşchii tăi pentru a riposta. Acest studiu arată că organismul nostru poate reacţiona dramatic la schimbările pe care le facem în dietă chiar şi pentru cinci zile”, spune Matt Hulver, profesor la Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences.

O dietă echilibrată presupune ca grăsimile să se regăsească în dieta noastră în proporţie de 30%, în niciun caz de 55%, aşa cum se întâmplă în această perioadă a anului, din cauza preparatelor tradiţionale de Paşte. ”Rezultatele noastre mai arată că o dietă bogată în grăsimi poate schimba metabolismul normal al unei persoane, încetinindu-l”, mai spune dr. Hulver.

Pentru a combate efectele negative ale unei diete grase este indicat să mâncăm fructe şi legume, să bem apă şi să facem mişcare.

Citește și: