Gandul.info
Maria Bîrnaure
1720 vizualizări 24 ian 2018

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au reanalizat datele din 80 de studii şi teste de laborator, care, în total, au avut în vedere 29 de milioane de naşteri, potrivit The Telegraph. 

Specialiştii au descoperit că riscul de apariţie a obezităţii până la vârsta de 5 ani creşte cu 59% în cazul copiilor veniţi pe lume prin cezariană. Totodată, aceşti micuţi prezintă şi un risc cu 21% mai mare de dezvoltare a astmului până la împlinirea vârstei de 12 ani. 

Oamenii de ştiinţă susţin că există tot mai multe dovezi că operaţiile cezariene influenţează dezvoltarea sistemului imunitar şi al bacteriilor intestinale. 

Cezariana nu este benefică nici pentru femeia care dă naştere. Studiul arată că femeile care nasc prin cezariană prezintă un risc ridicat de a avea o viitoare sarcină cu probleme, cu un risc cu 17% mai crescut de a naşte un copil mort şi cu 27% mai mare de a face avort. 

Totuşi, un beneficiu al operaţiei cezariene este faptul că protejează femeia de apariţia incontinenţei urinare, diminuând cu până la 56% riscul de pierdere a controlului asupra acestui organ. 

Realizatorii studiului şi alţi experţi susţin că aceste descoperiri ar trebui să le ajute pe femei să înţeleagă că alegerea operaţiei cezariene atunci când nu este impusă din motive medicale nu este un lucru atât de bun. 

Citește și: