Mădălina CHIŢU
2188 vizualizări 12 oct 2012

România ocupă un loc fruntaş în Europa la capitolul hepatitei C. Statisticile arată că ţara noastră se află pe locul cinci pe continent, din punct de vedere al numărului estimat de persoane cu hepatita C.

Ultimele date arată că, în România, numărul pacienţilor care suferă de infecţie virală C (VHC) este de aproximativ 650.000. Această cifră oficială include şi numărul persoanelor care nu au fost diagnosticate şi trăiesc cu virusul, punându-şi în pericol atât propria viaţă, cât şi pe cea a celor din jur, avertizează medicii.

Statisticile arată că Italia ocupă primul loc în topul ţărilor din Europa la incidenţa cazurilor de hepatita C, cu peste 3 milioane de persoane, urmată de Turcia, cu peste 1 milion de persoane diagnosticate cu această boală, Spania, unde sunt aproximativ 900.000 de cazuri, şi Franţa cu aproximativ 800.000 de persoane diagnosticate cu hepatita C.

"Avem şanse foarte mari de vindecare, de peste 80%"

Studiile arată că, până în anul 2030, numărul de cazuri de ciroză hepatică şi cancer hepatic din România se va dubla.

Pentru a preveni concretizarea acestui scenariu şi a scădea incidenţa acestei boli, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, sub egida Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a organizat miercuri, au decis să iniţieze un plan de acţiune pentru soluţionarea problemei hepatitei C în România.

Planul de acţiune vizează începerea unui program naţional de diagnosticare, genotipare şi tratare, precum şi facilitarea accesului pacienţilor la terapia de ultimă generaţie, vitală pentru majoritatea bolnavilor cu hepatita C din România, în special pentru acei bolnavi care nu au răspuns la tratamentul standard şi care nu au nicio alternativă de tratament în acest moment.

"La hepatita C, avem şanse foarte mari de vindecare, de peste 80%, aici incluzând şi faptul că pacienţii nu mai transmit virusul mai departe. În 2001, eu am făcut un plan pentru HIV şi m-am ţinut de el indiferent ce culoare politică a trecut prin Minister. Am spus că singura culoare a sănătăţii este culoarea albă şi am mers mai departe şi am implementat planul de tratament. Asta trebuie să facem şi pentru hepatita C, fără nicio întârziere, pentru că putem salva multe vieţi", a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, preşedinte al Comisiei de Boli Infecţioase din Ministerul Sănătăţii.

Anual, 3 - 4 milioane de noi cazuri de hepatită C în întreaga lume

Cu cea mai mare rată a mortalităţii din Europa cauzată de ciroza hepatică, respectiv peste 40 de decese la 100.000 locuitori, România nu dispune în momentul de faţă de un program de screening la nivel naţional care să ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC şi la începerea tratamentului într-un timp cât mai scurt, avertizează experţii. Un astfel de program de depistare precoce va duce la rezultate terapeutice cât mai bune şi, în timp, la reducerea costurilor suportate de stat pentru fiecare pacient în parte, sunt de părere specialiştii.

O a doua problemă cu care România se confruntă este procentul mic de pacienţi diagnosticaţi cu VHC care ajung să fie trataţi cu terapia standard: din peste 650.000 de persoane infectate, în România sunt trataţi aproximativ 42.000 de oameni - adică mai puţin de 10%. Jumătate din persoanele care se încadrează în acest procent şi sunt tratate cu terapia standard fie nu răspund la tratament, fie răspund, însă, după o vreme, boala recidivează. În prezent, pentru aceste persoane nu există nicio opţiune terapeutică în România, susţin specialiştii.

La nivel mondial sunt aprobate şi puse la dispoziţia pacienţilor şi a medicilor noi terapii în tratamentul hepatitei C. Aceste noi terapii aduc avantaje uriaşe pacienţilor, iar pentru unii dintre ei reprezintă ultima lor şansă de vindecare, respectiv cresc de aproximativ 2 ori şansele de vindecare la pacienţii care nu au fost trataţi cu niciun fel de terapie şi de 3 ori la pacienţii care au fost trataţi anterior, dar nu au răspuns la terapia standard.

"Hepatita C este cunoscută ca 'ucigaşul tăcut' din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii. Ca atare, această boală reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică în ţări unde prevalenţa este ridicată, precum România şi Scoţia", a precizat Stephen Barclay, medic gastroenterolog şi hepatolog la National Health Service din Glasgow, Scoţia.

La nivel mondial, Virusul Hepatitei C (VHC) reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat, iar în fiecare an sunt descoperite alte 3 - 4 milioane de cazuri de Hepatită C în întreaga lume.

Citește și: