1064 vizualizări 6 ian 2018

„Gerul nu omoară virusurile, este o legendă acest aspect. Iar cel mai bun argument împotriva acestei teorii este că sezoanele de gripă sunt iarna, adică şi în perioadele în care afară este ger. Pe cale de consecinţă, gerul nu omoară virusurile. Nu au cum să moară la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales că sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legătură gerul cu virusurile”, a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului pentru Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

De aceeaşi părere este şi prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, prof. dr. Alexandru Rafila.

„Nu mor virusurile de la ger. Problema mare în această perioadă este legată de variaţiile mari de temperaturi, care solicită organismul, iar adaptarea devine mult mai dificilă. De aceea, trebuie să avem grijă să ne echipăm corespunzător şi să fim atenţi la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul că afară este mai cald decât este normal nu înseamnă că se răspândesc bolile”, mai spune profesorul Rafila.

Medicii spun că în această perioadă, fluctuaţiile de temperatură sunt periculoase pentru sănătate, în sensul în care într-o zi pot fi 10 grade, apoi a doua zi să scadă foarte mult temperaturile şi să ajungă la zero sau chiar mai puţin. Cei mai sensibili sunt copiii la aceste variaţii.

„Copiii sunt meteodependenţi şi sunt mult mai sensibili decât adulţii la fluctuaţiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregătiţi înainte de începerea sezonului rece, iar un aspect important este alimentaţia, care trebuie să fie mai bogată în legume şi fructe. În ultimii ani, din cazua schimbărilor climatice, când iernile sunt mai blânde iar primăverile sunt foarte reci şi umede, vârfurile de afecţiuni respiratorii sunt spre sfârşitul iernii. Statistic vorbind, în anii când iernile sunt mai călduroase, numărul de viroze creşte în perioada primăverii, când apar şi oscilaţii mari de temperaturi de la o zi la alta. Pe de altă parte, când sunt geruri mai mari, mulţi oameni sunt mai atenţi la cum se îmbracă şi se protejează mai mult, ies mai rar din case, nu se îmbolnăvesc şi de aici şi vorba din popor că dispar viruşii când e ger”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Valeria Herdea, medic pediatru.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că, în acest sfârşit de săptămână, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă a anului, iar sămbătă, în ziua de Bobotează, se vor înregistra temperaturi de până la 16 grade, urmând ca, de marţi, să se mai răcească.

„De Bobotează va fi o vreme extrem de caldă, vor fi între 6 şi 16 grade, ziua, iar noaptea, între -2 şi 8 grade, doar prin estul Transilvaniei, să fie undeva pe la -5, -6 grade, fără precipitaţii. Vineri vor fi temperaturi între 2 şi 12 grade şi precipitaţii, mai ales ninsori, vor mai fi la peste 1.700 de metri altitudine, iar în zonele mai joase vor fi precipitaţii mixte. Trecătoare şi nesemnificativă o să fie şi lapoviţa prin nord, vest şi centru. De interes pentru week-end sunt temperaturile ridicate şi, mai ales, dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă, prin sud, nord, centru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu ANM.

Citește și: