"Uitaţi, toate sunt sudate, le-am făcut şi noi cum am putut, aşa ne-am descurcat. Sunt vechi, sunt deteriorate. Uşile sunt sudate", a declarat Constantin Şpaiuc, şofer pe o ambulanţă de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Ambulanţa Dacia din 2005 are 350.000 de km la bord şi este plină de rugină, scrie Digi24. Mai mult, uşa este prinsă cu o sfoară şi targa din maşină a fost sudată.

Într-o situaţie şi mai precară se află Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, care nu mai dispune de nicio ambulanţă. Ultima maşină a fost "pensionată" cu 800.000 km la bord. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Iaşi ar avea nevoie de 40 de salvări, pentru că din cele 67 de maşini din dotare, foarte multe sunt rable. În 2014, Ministerul Sănătăţii a repartizat aici doar două ambulanţe noi.

foto: captură Digi24.ro

În Timiş, Ambulanţa deţine 75 de salvări, din care 51 sunt pentru intervenţiile de urgenţă, iar cheltuielile cu reparaţiile se ridică la 80.000 lei, în fiecare lună. În Caraş-Severin, 39 din ambulanţe sunt mai vechi de şase ani, iar în Hunedoara, 25 au aceeaşi vechime.

La rândul său, Serviciul de Ambulanţă Constanţa ar avea nevoie de câteva maşini noi, deoarece unele din cele 81 de ambulanţe ale sale sunt uzate şi necesită costuri ridicate de întreţinere. Doar nouă ambulanţe sunt cumpărate recent, în 2013 şi 2014, prin Ministerul Sănătăţii şi prin Consiliul Judeţean.


foto: captură Digi24.ro

Citește și: