Florin Zafiu
7245 vizualizări 25 oct 2018

”Mama a fost aici la un control de rutină. S-a văzut că s-ar putea să facă un AVC şi nu i s-a spus de riscurile acestui AVC. Apoi a făcut AVC, a fost internată aici, a ieşit din AVC şi tot avea dureri, nu se simţea bine. A început în iunie, apoi a făcut AVC în august şi a venit aici de 4 ori. Avea dureri puternice la stomac. I s-a dat de trei ori diagnostic greşit că ar fi avut infecţie la stomac. În final, avea ceva tot de AVC, în sensul că avea o venă înfundată. Acum a fost operată şi ne-a spus că moare.(...) Toţi doctorii, din ce am văzut, sunt incompetenţi. Abia a patra oară au văzut că e blocaj de sânge.(...) O să îi dăm în judecată şi să fim siguri că nu s-a greşit cum s-a greşit la ceilalţi pacienţi, la copil. Vrem să fim sigur că nu o să mai treacă oameni prin ce trecem noi,” a declarat Constantin Rotariu, fiul femeii decedate.

Acesta a spus că toate cheltuielile medicale plătite către spitalul Sanador, unde a fost adusă mama lui, se ridică la 30.000 de euro. Fratele său, George Rotariu, afirmă că medicii nu le-au permis să o mute pe mama lor, atunci când au vrut să o ducă la o clinică din străinătate.

”Când am vrut să o mutăm, nu ne-au lăsat, pentru că riscă să moară pe drum. Am fost internaţi de trei ori într-o săptămâna, iar a patra oară, mama arăta foarte rău, şi-au dat seama de asta şi nu ne-au dat acceptul s-o transportăm. Am vrut să o transportăm în Austria. Costurile se ridică la nivel de zeci de mii de euro. Din păcate, plătim pentru nişte servicii ca afară, dar foarte slabe. Poate mai slabe decât cele din spitalele publice din România. O să facem tot ce e necesar să vedem că procedurile au fost efectuate corect, ceea ce noi nu credem, având în vedere că mama a venit pe picioare în spital şi pleacă în mormânt,” a spus tânărul.

O femeie a MURIT la Sanador după ce ar fi fost diagnosticată GREŞIT

La rândul lor, medicii Spitalului Sanador au explicat că pacienta a fost îngrijită corect.

”Doamna era o pacientă nu foarte în vârstă, dar avea o patologie vasculară extrem de avansată. De altfel, în urmă cu câteva luni, a făcut un accident vascular cerebral. Se poate localiza AVC oriunde, la inimă, la intestine sau orice alt segment. (...) Pacienta a mai avut prezentări la spital - nu ştiu dacă numai la al nostru. Accidentul vascular cerebral a fost îngrijit la noi, a fost îngrijit corect. Între timp, a mai avut nişte prezentări, dar nu internări, ci prezentări la camera de gardă. Nu a fost internată. (...) A venit pe 6, nu pe 10, diagnosticul a fost pus pe 6 şi în aceeaşi zi a fost pus un tratament agresiv aşa cum este peste tot în lume pentru boala de care suferea, a primit un anticoagulant. După două zile, simptomatologia s-a ameliorat. După care, sub acelaşi tratament, starea a revenit proastă, s-a agravat, motiv pentru care am bănuit că acel tratament s-ar putea să nu fie eficient. Atunci am continuat investigaţiile, în ideea că am putea identifica locul acelei stenoze şi întinderea şi să facem ceva mai puţin invaziv, dată fiind starea. Nu s-a reuşit, nu s-a văzut la radiografie deloc niciunul dintre cele două vase de sânge, ce înseamnă obstrucţie la origine, pentru că toată aorta dumneaei era calcificată. Tot peretele vascular era calcificat. Asta se întâmpla pe 9, la trei zile”, a declarat Bogdan Martian, şef Secţie Chirurgie generală de la Sanador.

Potrivit medicului, cei trei fii ai femeii au înţeles fiecare pas pe care medicii l-au făcut în cazul mamei lor: ”Am explicat familiei, celor trei băieţi, că singura resursă pe care o putem lua în considerare ar fi o intervenţie chirurgicală cu scopul de a dezobstrua, fie de a rezeca partea de intestin care este mort. Am explicat de-a fir a păr fiecare punct, fiecare gest terapeutic, în fiecare zi. au înţeles care e gravitatea, au înţeles că intrăm în operaţie cu riscuri majore, am explicat şi au înţeles că e posibil să nu depăşim momentul operator. (...) Au semnat la fiecare gest medical”, a mai spus medicul.

Cazul copilului care a murit din cauza unui şoc hemoragic

Cazul copilului de un an şi 8 luni care a murit în weekend în spitalul privat Sanador din Bucureşti, după ce fusese operat de hernie inghinală. Mama copilului a acuzat personalul spitalului de incompetenţă, spunând că a sunat la 112 pentru ca medicii SMURD să îl salveze pe băiat

Medicul de la Sanador care l-a operat pe copil afirmă că intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără evenimente majore, au fost respectate protocoalelele şi că nu are, până la acest moment, o explicaţie cu privire la ce s-a întâmplat.

“A fost un şoc, o mare traumă şi este regretabil ce s-a întâmplat. Este o anchetă în curs de desfăşurare, nu am cum să dau foarte multe amănunte.(...) Nu ştiu nici eu, nu am nicio explicaţie până în momentul acesta ce s-ar fi putut întâmpla. Pot să spun atât: intervenţia chirurgicală a evoluat fără evenimente majore şi nici din punct de vedere anestezic nu au fost lucruri care să fie ieşite din comun. Au fost respectate toate protocoalele. Dacă este un copil de un an, peste vârsta de un an, operaţia de hernie inghinală nici nu necesită monitorizare în terapie. Numai că noi, la copii sub un an, şi de regulă când operăm în privat, îi ducem în Terapie, postoperator, tocmai pentru a fi mult mai atenţi decât suntem în spitalele de stat”, a declarat într-o conferinţă de presă medicul Laura Bălănescu, cea care l-a operat pe copil.

În acest caz, s-a autosesizat şi Colegiul Medicilor, care demarează o anchetă.

Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva, anunţă reprezentanţii Colegiului Medicilor în cazul decesului băieţelului de la Sanador, precizând că nu este o legătură directă între verdictul dat de medicii legişti şi o eventuală eroare medicală.

Nu există o legătură directă şi irevocabilă între verdictul dat de colegii noştri legişti şi o eventuală eroare medicală, iar eroarea medicală se judecă şi în contextul acelui verdict, dar şi în contextul întregii situaţii, de la internarea copilului până la decesul său. Faptul că acolo scrie şoc hemoragic, nu înseamnă neapărat, indubitabil, vinovăţia cuiva. Dar repet, este o mare încărcătură "da, s-ar putea să fie", şi impulsul acesta să legi cuvântul hemoragie de deces. Dar nu este neapărat obligatoriu acest lucru. (...) Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona, urmează de drept o anchetă”, a spus, miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, în cadrul unei conferinţe de presă.

Medicul de pe ambulanţa SMURD chemată să intervină în cazul copilului a declarat joi, că a făcut tot ce a ţinut de el pentru a-i salva viaţa micuţului, precizând că le-a cerut scuze părinţilor.

"Este o anchetă în desfăşurare, voi lăsa persoanele competente să decidă cine este de vină şi cine nu este de vină. Medicii, când am ajuns eu, făceau manevre de resuscitare, da. Procurorul va decide pentru a se soluţiona cazul. Nu am posibilitatea să vă dau niciun detaliu. Nu pot eu să mă pronunţ (dacă este o culpă medicală), eu am fost la acest caz, nu pot să mă pronunţ. Am vorbit cu părinţii copilului şi mi-am cerut scuze pentru că am făcut tot ce am putut şi ei au fost acolo, au văzut ce se întâmplă. Vor da şi ei declaraţii şi vom vedea ce se întâmplă", a declarat bărbatul.

Medicul a fost audiat joi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Echipajul SMURD a fost chemat de părinţii copilului, nu de reprezentanţii Sanador.

Ministerul Sănătăţii a precizat că raportul preliminar al controlului efectuat la Sanador, unde a murit un copil după ce a fost operat, arată că au fost respectate procedurile igienico-sanitare şi circuitele, fiind sesizat Colegiul Medicilor pentru a fi verificată conduita terapeutică.

Citește și: